За 15 років існування україно-австрійське підприємство ТОВ «Фішер-Мукачеве» стало одним із найбільших виробників лиж у світі: тут випускають 60 моделей гірських і 80 — бігових лиж, а також понад сотню різновидів хокейних ключок. Свою продукцію мукачівці відправляють до 43 країн світу. Торік, до прикладу, виготовлено мільйон п’ятдесят тисяч лиж і мільйон сто тисяч ключок.
— Щоб утримуватися на ринку найрозвиненіших країн світу — від США, Канади і до Норвегії й Росії, де найбільше споживачів наших виробів, — маємо бути конкурентоспроможні і щосезону пропонувати досконаліші новинки, — каже генеральний директор підприємства Василь Рябич. — А це означає, що повинні «тримати себе у формі» й інвестувати від півтора до трьох мільйонів євро у своє ж виробництво.
На мукачівському «Фішері» нині працюють 1180 осіб. Упродовж нинішнього року на роботу запросять ще 80. Працювати тут і престижно, і вигідно. Середня зарплатня — понад 4000 гривень та ще й на додачу — вагомий соціальний пакет. Приміром, робітників привозять на роботу і відвозять безплатно, працюють свої поліклініка, стоматологічний кабінет, перукарня, ательє з пошиття одягу; обід для працюючих коштує дві з половиною гривні — просто символічно (підприємство доплачує на це понад мільйон гривень щороку).
Сьогодні «Фішер-Мукачеве» — чи не найпотужніший платник податку в області та один серед найсумлінніших в Україні: торік звідси до держказни надійшло 34 мільйони 500 тисяч гривень, а до Пенсійного фонду — 17,9 мільйона гривень.
Тут уже три роки як відмовилися від споживання газу. А, закупивши дороге італійське обладнання, повністю перейшли на енергозберігаючі технології — спалюють і для обігріву приміщень, і для виробничого циклу відходи деревини.
Одне слово, господарюють ощадливо, по-сучасному, мудро використовуючи колективний розум усіх передових робітників, інженерів та технологів. Тому не час випереджає їх, а вони його. Через те й кризові явища зуміли пережити без серйозних потрясінь.