Роботу івано-франківського міського голови Віктора Анушкевичуса у сфері житлово-комунального господарства за 2006—2010 роки визнано незадовільною. За таке рішення на сьомій позачерговій сесії, присвяченій розгляду Комплексної програми реформування житлово-комунальної сфери Івано-Франківська на 2011—2015 рр., проголосувало 49 депутатів (всього у міській раді їх 60). На таку оцінку обранців вплинув аналіз сучасного стану комунальної сфери міста, оприлюднений секретарем міської ради Русланом Марцінківим. На окремих прикладах він показав, чому майже всі основні комунальні підприємства міста є нині збитковими, а міський голова пропонує оголосити їх банкрутами. Ось найцікавіші моменти, на яких він загострив увагу колег.
Комунальне підприємство «Полігон» (займається ліквідацією твердих побутових відходів):
«До цього часу на полігоні немає ваги для зважування сміття, що його постачають перевізники міста. Тож у який спосіб відбувається облік на цьому підприємстві, й відповідно, як вираховується норма тарифу на вивезення сміття на одну людину?».
ДКП «Теплокомуненерго»:
«Підприємство має 118 млн. кредиторської заборгованості за приблизного річного обігу коштів у 300 млн. грн. 40% тепломереж, а також котельня на вул. Індустріальній повністю перейшли у власність приватної структури, і місто фактично незаконно фінансує її мережі».
КП «Водоекотехпром»:
«Кредиторська заборгованість цього підприємства за минулий рік зросла в 10 разів. Рахунки із заробітної плати з Ощадбанку чомусь переводяться на установу, яка знаходиться у м. Хмельницькому. Оголошені незрозумілі тендерні закупівлі на суму понад 20 млн. грн., бенефіціаром яких може бути виключно ВАТ «Державна енергогенеруюча компанія «Центренерго».
Асфальтний завод:
«Ще одне підприємство, яке фактично є банкрутом. Сьогодні відповідні органи розслідують перерахунок ним 4,2 млн. грн. на фіктивні підприємства для поставки матеріалів, які фактично не були надані».
КП «Івано-Франківськліфт»:
«Підприємство теж подано на застосування процедури банкрутства. Це в той час, коли воно має найвищі показники заробітної плати в галузі. Фонд оплати праці тут становить 103% від реальних доходів».
ЖЕО:
«Мають кредиторську заборгованість у сумі річного обороту, а це майже 35 млн. грн. Тільки за минулий рік вона зросла на 6 млн. грн.».
КП «Сервіс-Авто»:
«Депутатською комісією під час аудита виявлено, що доходи підприємства в 2,5, а подекуди в 3,5 разу більші, ніж задекларовані».
Депутати погодилися з тим, що такий стан комунальної сфери є наслідком «безсистемного та неефективного господарювання» протягом останніх років. Оскільки Віктор Анушкевичус є міським головою другий термін, то несе відповідальність за нинішній критичний стан житлово-комунальної галузі, вважають вони.
 
Івано-Франківськ.