Рівненщина — один із небагатьох регіонів України, де спостерігається позитивна тенденція до збільшення народжуваності дітей. Тому дуже актуальним для регіону є відкриття нових дошкільних закладів. У цьому році їх планують відкрити не менше десяти. Збільшення охоплення дітей дошкільною освітою відбуватиметься також шляхом утворення навчально-виховних комплексів «Дошкільний навчальний заклад — загальноосвітня школа».

— В області проаналізовано ситуацію щодо функціонування загальноосвітніх навчальних закладів з урахуванням прогнозованих демографічних змін, — розповідає начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Іван Вєтров. — Нині їх мережа забезпечує реалізацію прав громадян на отримання повної загальної середньої освіти, але й разом з тим потребує часткової оптимізації. У сільській місцевості є малокомплектні загальноосвітні навчальні заклади, а саме: 25 — І—ІІІ ступенів з кількістю учнів до ста, 29 — І—ІІ ступенів з кількістю учнів до сорока, 51 школа і філія І ступеня з кількістю учнів до десяти. Індивідуальне навчання організовано для 1461 учня за загальноосвітньою програмою (переважно при наявності у класі менше п’яти учнів) та 623 учнів, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку. Тож теоретично як такі, що підлягають оптимізації шляхом закриття, можна розглядати 54 навчальні заклади. Практична ж оптимізація можлива за умови згоди місцевих громад, наявності шкільних автобусів, доріг з твердим покриттям, відповідної матеріально-технічної бази навчального закладу, до якого планується підвозити дітей.

Як наголосив голова Рівненської ОДА Василь Берташ, дуже важливо створити комфортні умови для навчання дітям. Тому в області проведено інвентаризацію усіх шкіл, визначено двадцять одну «проблемну» (до таких належать старі та ветхі будівлі, незавершене будівництво). Прийнята обласна програма будівництва нових шкіл, розрахована на п’ять років. Перші кроки у цьому напрямі вже зроблено — зовсім недавно святкували новосілля школярі із сіл Познань Рокитнівського, Богуші Березнівського, Жалин Костопільського районів.

У цьому ж році, каже Іван Вєтров, за рахунок субвенції державного бюджету на соціально-економічний розвиток регіонів та за рахунок місцевих бюджетів після комісійного вивчення за дорученням голови ОДА планується реконструкція будинку культури та пришкільного інтернату під освітньо-культурний комплекс у селі Мульчиці Володимирецького району (перша черга); будівництво першої черги шкіл у селах Берестя Дубровицького та Пісків Костопільського районів; доведення до ладу незавершеного будівництва школи у селі Будераж Здолбунівського району; завершення будівництва школи №14 у Рівному. У більше ніж ста закладах будуть проведені капітальні ремонти за кошти місцевих бюджетів.