У приватному підприємстві «Агро-Експрес-Сервіс» — одному з найбільш перспективних сільгоспподарств України — готовність №1 до виходу в поле. Про це засвідчив огляд-конкурс техніки та інвентарю. Усі шість виробничих підрозділів, які розміщені на території Рівненської і Тернопільської областей, отримали за це «відмінно».

— Інакше й бути не може, — каже генеральний директор ПП «Агро-Експрес-Сервіс» Сергій Костючко (на знімку). — Адже рік годується не тільки весняним днем, але й, безперечно, днем зимовим, коли приводимо техніку у повну «бойову» готовність. Тим паче, що нам потрібно обробляти 7,3 тисячі гектарів озимої пшениці, плануємо посіяти 8 355 гектарів цукрових буряків, а під ярі культури відвели більше 2,5 тисячі гектарів.

А що техніка хоч сьогодні готова вийти у поле, засвідчив епізод на дільниці №5 у селі Копані Радивилівського району. Тут за командою: «Заводьте!», за коротку мить запрацювали двигуни всіх без винятку тутешніх тракторів — від зарубіжних «Класів» до вітчизняних «Слобожанців». Жодного збою.

— Одна із запорук такого ставлення до техніки — ставка на індивідуальну відповідальність, — зазначає керівник дільниці №5 Микола Стародуб, — тобто той механізатор, який влітку працює на зернозбиральному «Класі», восени — на бурякозбиральному «Холмері», має підготувати за зиму довірені йому агрегати. Так само — з тракторами, автомобілями, сівалками, культиваторами, обприскувачами тощо. Причому критерій оцінки такої підготовки однаковий для всіх працюючих і для всієї техніки — попри різний її вік, попри різні потреби для діагностики чи ремонту, вона повинна працювати як годинник. Бо від весни до глибокої осені всі види робіт розписані буквально по днях. Відповідно простої через технічну несправність мають бути мінімізовані. А як оптимально треба готувати і використовувати техніку, засвідчу, зокрема, на прикладі механізаторів Юрія Побережника та Олега Коротуна. Їхній «Холмер» восени простоював лише за вкрай несприятливих погодних умов. У всі інші дні — по-справжньому напружена битва за урожай. І як результат — цукрові буряки зібрано з 1,3 тисячі гектарів. І це лише одним комбайном при відмінній якості збирання. Звичайно, такий результат можливий лише тоді, коли добре підготуєш комбайн до роботи.

Особливістю передвесняного підготовчого періоду в «Агро-Експрес-Сервісі» став також раціоналізаторський хист механізаторів, працівників інженерної служби. Для прикладу факт із дільниці №6 (село Ридомиль Кременецького району Тернопільської області), де під час минулорічного внесення мінеральних добрив (навіть високоякісними зарубіжними «РУМами») відчувалися деякі проблеми.

— Хоч зарубіжні аналоги і вважаються диво-технікою, але пристосовані передусім до гранульованого міндобрива, — розповідає керівник дільниці №6 Микола Вегера. — У наших же умовах доводиться використовувати різні добрива, суміші. Тож інколи «лійки» забивалися. На їх прочищення затрачався час, що збивало звичний ритм роботи. Раціоналізатори знайшли оригінальний вихід із ситуації — обладнали на «РУМі» прості і водночас надійні зворушувачі, які забезпечують безперебійну роботу навіть тоді, коли міндобриво спресоване.

Загалом результати проведеного огляду засвідчили про цілу низку важливих речей: про високу виконавську дисципліну на кожному підрозділі; про націленість господарства на постійне вдосконалення високих технологій у вирощуванні сільськогосподарських культур, задля чого, власне, надається пріоритет найпродуктивнішій техніці (нею, зокрема, дільниці суттєво поповнилися і під час останнього зимового періоду). І, звичайно ж, про те, що «Агро-Експрес-Сервіс» взяв напрямок на повсякчасне поліпшення умов праці, реальну турботу про трударів. Задля цього подібно до вже створеного комфортного машинно-тракторного парку на дільниці №4 (село Пляшева Радивилівського району) намічено у перспективі звести аналогічні комплекси на кожному виробничому осередку. Причому черговий новий технопарк на дільниці №1 у селі Ярославичі Млинівського району діятиме вже на початок літа.

— А щоб і механізатори набралися сил для роботи у полі, мали гарний настрій, подбали, щоб вони за рахунок господарства відпочили, оздоровилися у санаторіях, щоб отримали тринадцяту зарплату, — розповідає заступник генерального директора Василь Муха. — Загалом, якщо оглянутися у минулий рік, то «Агро-Експрес-Сервіс» впорався з усіма наміченими завданнями. Порадували нас урожаї, зокрема, пшениці та цукрових буряків, яким приділяємо основну увагу і яких зібрали з гектара відповідно по 47 та 440 центнерів. Хочеться втримати цю планку і нинішнього року.

Рівненська область.

Механізатори дільниці №1 у селі Ярославичі Млинівського району Рівненщини Сергій Дмитрук та Віктор Грабарчук біля «свого» «Холмера», яким торік завантажили на автомобілі 50 тисяч тонн цукрових буряків, а в цьому році мають ще більш амбітні плани.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.