Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин побував з робочою поїздкою на Чернігівщині. У селі Плиски Борзнянського району він разом із головою Чернігівської обласної ради Анатолієм Мельником ознайомився з життям місцевої громади, діяльністю єдиного в Україні сільського футбольного клубу «Єдність». В. Литвин вручив місцевій бібліотеці добірку літератури, зокрема й власний підручник «Історія України». Також керівник парламенту подарував церкві Святого Михаїла ікону, а гравцям юнацької команди «Єдність» — спортивний інвентар. Відвідав Голова Верховної Ради і виставку картин Миколи Ге, який творив і помер на хуторі неподалік залізничної станції Плиски. Він позитивно оцінив зусилля борзнянців, меценатів стосовно відкриття Плисківської картинної галереї.
Володимир Литвин узяв участь у регіональному форумі рад керівників місцевого самоврядування. Керівник парламенту висловив своє бачення того, як можна розв’язати проблему землі в Україні. На його думку, для уникнення негативних наслідків має бути розв’язана проблема створення реальної методики розрахунку вартості української землі. «Нині вона оцінена в 500 мільярдів доларів, — зазначив він. — Це ніби й багато, але це ніщо, якщо врахувати ту обставину, що в світі є спроби колонізувати країни, де є землі. Крім цього, й далі загострюватиметься проблема продовольства через подолання наслідків стихійних лих, революційних подій, виступів у державах». Голова Верховної Ради вважає, що землю «в жодному разі не можна продавати іноземцям». Як підкреслює керівник парламенту, її має купувати в людей держава за реальною ціною. Він не прихильник ідеї продовження мораторію на продаж землі, оскільки вже нині понад два мільйони гектарів полів у той чи інший спосіб оборудок перейшло у володіння сучасних латифундистів. Голова Верховної Ради зачепив і питання пенсійної реформи. Дефіцит Пенсійного фонду в 35 мільярдів гривень, — зауважив він, — змушує до перегляду наявної системи призначення пенсій. «Людей нервує з цього приводу несправедливість, — зазначив В. Литвин. — Насамперед великий розрив між пенсійним забезпеченням високопосадовців і рядових трудівників, а також зрівнялівка в оцінці праці нероб і тих, хто має великий стаж роботи». Ще однією бідою країни, Пенсійного фонду, вважає він, є те, що 7,5 мільярда гривень зарплат виплачується в конвертах. Далі, на його думку, відкладати ці переміни, реформації неможливо.
Володимир Литвин дав прес-конференцію для представників обласних та місцевих засобів масової інформації. На його думку, Чернігівська область через погану демографічну ситуацію потребує особливої уваги центральних органів влади. Він переконаний, що після відповідного аналізу економічної ситуації уряд повинен прийняти рішення, які допоможуть подолати наявні проблеми регіону.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин також повідомив, що підписав і направив на розгляд Президенту закон про Кабінет Міністрів України.