Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко дав брифінг перед початком парламентських слухань з приводу земельного питання.
М. Томенко звернув увагу на те, що уряд разом з командою Президента вже визначились, як діятимуть у системі ринку землі. А заява чиновників з адміністрації глави держави про те, що продаж землі розпочнеться 1 січня 2012 року, була симптоматичною. «Якщо це так, то яка необхідність проводити парламентські слухання і заслуховувати думку фахівців, експертів і тих, хто працює на землі», — підкреслив парламентарій.
Натомість, М. Томенко наголосив, що є категоричним противником «підганяння» земельної реформи і, зокрема, права на продаж землі під конкретну дату. «Це можливо зробити лише за умов реалізації як мінімум п’яти передумов», — зазначив він. Першою з них М. Томенко назвав визначення стратегії державної політики щодо природного фонду загалом та заповідного зокрема. Важливо визначити стратегію держави в сільському господарстві, в земельній реформі та продовольчій політиці. Необхідно також провести інвентаризацію земельного фонду.
Так само варто чітко визначити пріоритет виробників сільськогосподарської продукції або тих, хто сьогодні реально працює на землі й орендує її. І наостанок — слід виписати пріоритет громадян України в приватизації або взагалі не надавати такого права іноземцям.
***
Реагуючи на отримані звернення, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко направив листа Президенту Віктору Януковичу та Генеральному прокурору Віктору Пшонці з проханням розібратися в ситуації, що склалася з приватизацією земель і приміщень вищих навчальних закладів та професійних технічних училищ. Йдеться, зокрема, про приміщення Інституту інноваційних технологій і змісту освіти на вулиці Сагайдачного в Києві, Міжрегіонального центру професійної перепідготовки військовослужбовців у Дніпровському районі Києва, території студентських оздоровчих таборів Національного університету харчових технологій, нинішнього приміщення бухгалтерії та інших адміністративних установ Київського національного університету ім. Т. Шевченка, гуртожитку Республіканського вищого училища фізкультури на Лівому березі, частини приміщень Національного університету водного господарства тощо.
Заступник глави парламенту попросив перевірити викладені факти та зробити все, щоб не допустити розкрадання й приватизації цієї землі.
Прес-служба заступника Голови Верховної Ради.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.