Голова парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська разом із представниками Ради підприємців України передала до адміністрацію Президента листа із текстами законопроектів (№№ 8276, 8217-2, 8213-3), які вдосконалюють, на їхню думку, систему оподаткування та положення Податкового кодексу.
Рада підприємців підготувала поправки до Податкового кодексу, які дають змогу юридичним особам зараховувати на валові витрати товари й послуги, придбані в підприємств, котрі працюють за спрощеною системою оподаткування. «Якщо цього не станеться, то після першого квітня близько 200 тисяч громадян почнуть ліквідацію своїх підприємств», — сказала народний депутат.
Зміни до Податкового кодексу в редакції підприємців передбачають скасування щомісячної податкової звітності про доходи фізичних осіб, яка паралізує роботу податкових інспекцій та малого бізнесу. А законопроект про єдиний соціальний внесок звільняє працюючих пенсіонерів від обов’язкових відрахувань до Пенсійного фонду.
Підприємці, як ніхто інший, обстоюють справедливий перерозподіл національного доходу і витрат, але вони виступають проти покриття дефіциту бюджету коштом пенсіонерів та малого бізнесу. «У нас є альтернативна пропозиція, — каже Наталія Королевська. — Це — законопроект про зниження податкового навантаження на зарплати та їх детінізацію, а також скорочення витрат на утримання держорганів».
Також активісти «податкового майдану» просять Президента підтримати модель спрощеної системи оподаткування, яка підвищить наповнення бюджетів і дасть шанс для розвитку малого бізнесу. «Якщо її приймуть, то до кінця року, за нашими підрахунками, буде створено близько 500 тисяч робочих місць», — заявила парламентарій.
Як повідомила вчора на прес-конференції голова Ради підприємців і роботодавців України Тетяна Зацерковна, законопроектом №8276 передбачається розділити бізнес на п’ять категорій, що дасть змогу обрати зручну систему оподаткування. Зокрема, особа, яка не має найманих працівників, з річною виручкою до 300 тисяч гривень і ставкою єдиного податку від 20 до 50 гривень у місяць.
Свої ініціативи представники малого бізнесу називають народною реформою. В їх обговоренні взяло участь більш як 200 громадських організацій і профспілок підприємців під час регіональних слухань та спілкування в мережі Інтернет.
Народний депутат Зорян Шкіряк зазначив: якщо Президент не піде назустріч громадянам, то ці питання доведеться вирішувати на вулиці. Він сподівається на реакцію Президента країни вже найближчим часом.