Успішна країна — не та, в якої є нафта і газ, а та, котра знає, як замінити нафту і газ
Треба негайно адаптувати навчальні плани та відповісти на виклики інформаційної війни якісним патріотичним вихованням у дошкільній освіті, середній та вищій школі. Про це Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив на вчорашній зустрічі зі студентами і викладачами Київського університету імені Бориса Грінченка напередодні Дня учителя.
«Російські танки підуть, але є набагато сильніша зброя. Її використовують уже сьогодні, і вона надто ефективна — це інформаційна зброя», — підкреслив Арсеній Яценюк.
За його словами, Росія використовує інформаційну зброю шляхом «інтерпретації історії через російську призму, подачі інформації, яка відповідає тільки імперським амбіціям, перекручування фактів і перековування свідомості тих людей, які проживають на території Донецька і Луганська».
«Саме тому ставлю питання патріотичного виховання українців на ту саму щаблину, що й знання іноземних мов, математики, фізики, а й навіть вище», — наголосив він.
Арсеній Яценюк, як повідомляє Урядовий портал, звернувся до міністра освіти і науки України Сергія Квіта та голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілії Гриневич, які взяли участь у зустрічі: «Ми зобов’язані нині негайно адаптувати навчальні плани до нового виклику, якого в нас раніше не було, відповісти на цей виклик якісним патріотичним вихованням у середній школі, в дошкільній освіті та у вищій школі. Це навіть не підлягає сумніву».
Він зазначив, що у сфері освіти необхідно провести дуже багато змін. Проблема, за його словами, «не в тому, що нікому вчити, а в тому, що немає за що вчити».
Глава уряду зазначив, що, попри дуже складну ситуацію в країні, Кабмін виплачує заробітні плати, в тому числі вчителям, і повністю покрив усі витрати на навчання: «Не скажу, що це диво, але це не так і мало. Бюджет провалюється, з Донецька й Луганська ми податки не піднімаємо. Кожен обстріл української території російськими терористами коштує процент росту української економіки. Кожен обстріл і кожна українська смерть надто дорого коштує для України в цілому. Тому що людське життя не рахується нічим. Жодні економічні показники не повернуть тих, кого російські терористи вбили на Донбасі».
Арсеній Яценюк нагадав, що вже ухвалений Закон «Про вищу освіту». Його основні функції — зв’язок ринку праці з ринком освіти, природний відбір кращих вищих навчальних закладів, можливість держави давати замовлення під ті навчальні дисципліни і під ті сектори економіки, які потрібні в майбутньому, забезпечення реальної автономії вищих навчальних закладів.
Він підкреслив: щоби будувати країну, необхідно головне — знання: «Успішна країна — не та, в якої є нафта і газ. Як правило, такі країни навпаки — неуспішні. Успішна країна — це та, котра знає, як замінити нафту і газ».
За словами Арсенія Яценюка, в такі складні для країни часи найважливіше — «це віра і впевненість у тому, що цим шляхом ми пройдемо і що разом, єдині, спільно ми переможемо». Глава уряду звернувся до викладачів університету імені Грінченка: «Від вас направду залежить доля країни. Ви носії ідей, носії слова й думки. Ви ті, хто формує образ країни і її майбутнє. Бо майбутнє — це ті, хто нині в дитячих садках, у школах, майбутнє — це ті, які нині навчаються у вашому вузі і підуть навчати наших дітей. Тому не боїмося, впевнені, згуртовані. І кожен на своєму місці робить свою роботу. Робить настільки, наскільки може, на 110 відсотків. І тоді все повернеться сторицею».
Цитата
Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:
«Наша зброя — це знання, патріотизм і український дух і в кожному дитячому садку, в кожній школі і в кожному вузі. Наша зброя — це коли кожен наш студент виходить і гордо каже: я — українець, я знаю, за що я борюся, і люблю свою країну».