Експерти з питань політики та економіки під час круглого столу на тему «Єдність і цілісність України: нові виклики, нові можливості, нові завдання» запропонували механізми та можливості розв’язання конфлікту на Донбасі.

Центри областей перенести у визволені міста

Центри Донецької та Луганської областей можуть бути перенесені до вже визволених українськими військовими міст — Маріуполя і Сєверодонецька, які перебувають під контролем української влади, пропонує голова ВГО «Народна довіра» Сергій Шахов. На його думку, великі підприємства, які належать вітчизняним олігархам, мають бути тимчасово націоналізовані. На звільнених територіях треба розпочати реалізовувати державні програми будівництва житла, економічного розвитку, а всі ВНЗ мають бути також переведені до визволених міст.

Не допустити легалізації сепаратистів

Закон про особливості місцевого самоврядування на Донбасі фактично підтвердив створення на території України двох політично-військових баз — «ДНР» і «ЛНР», висловив думку директор агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. За його прогнозом, після проведення виборів 26 жовтня, у яких не братимуть участь мешканці окупованих територій, сепаратисти проведуть свої вибори. І тоді фактично легалізують свій статус. Політолог вважає, що парламенту необхідно приймати закони про тимчасово окуповані території і державні програми про облаштування біженців, а не тимчасових переселенців. На його думку, паузу з перемир’ям зробили не ми, а Путін — для того, щоб легалізувати статус незаконної влади на окупованих територіях.

За нас ніхто не воюватиме

Західні політики дають нам прозоро зрозуміти, що за нас ніхто не воюватиме. А проблемні стосунки з Путіним нам доведеться вирішувати самотужки, наголосив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Європейські політики вбачають розв’язання ситуації лише в двох напрямах — децентралізація і федералізація. Водночас політолог також висловив стурбованість, що в разі проведення сепаратистами місцевих виборів 2 листопада, хоча їх і не визнають легітимними, буде фактично легалізовано статус сепаратистів, а Донбас перетвориться на зону замороженого конфлікту, як у Придністров’ї чи Нагорному Карабасі.

Зміна принципу формування бюджету

Децентралізацію треба закладати не у витратній, а в доходній частині державного бюджету, змінивши принцип формування державного кошторису, переконаний голова Комітету економістів України Андрій Новак. Він пропонує таку формулу: залишати на місцях хоча б половину доходів. 

А щоб відродити інфраструктуру Донбасу, економіст пропонує оголосити на постраждалих територіях податкові канікули.

Водночас експерт переконаний, що самодостатніми «ДНР» і «ЛНР» бути не можуть, бо Росія не збирається розвивати ці території, а ставить за завдання їх зруйнувати.