Рівненщина

Литовці підрахують вартість енергоекономії для Рівненщини. Про це домовлено під час поїздки рівненської делегації до Литовської Республіки, розповів на брифінгу заступник голови Рівненської ОДА Володимир Новак.
— Тамтешній досвід використання біопалива підходить для теплопостачальних підприємств області, — каже він. — Тож уже в квітні литовські фахівці презентують у нас техніко-економічне обґрунтування переоснащення котлів, які працюватимуть на місцевій сировині — відходах деревини і торфі. За попередніми підрахунками, реалізація пілотного проекту з монтажем і підготовкою всього виробничого циклу обійдеться у 3—4 мільйони євро. Водночас щомісячна економія від одного котла — півтора мільйона гривень. Крім того, це ще й енергонезалежність, цілодобове теплопостачання та підігрів води для двох третіх обласного центру, безвідходна деревопереробка, додаткові робочі місця.
При нинішній вартості газу проект із переоснащення окупиться за три роки. А це головний аргумент для інвесторів. За останні п’ять років у Литві переведено на альтернативні види палива 19 відсотків котелень. Саме тому за прикладом литовців енергоощадні технології впроваджуватимуть на Рівненщині у бюджетних установах та в побуті.