Американська торговельна палата в Україні просить наш уряд якомога швидше відновити експорт зерна. Про це йдеться в листі АТП до Кабінету Міністрів. Зокрема, у палаті закликають уряд у питаннях регулювання ринку зерна дотримуватися такої позиції, щоб збалансувати принципи продовольчої безпеки, інтереси фермерів і міжнародні зобов’язання України.
Імовірно, у чиновницьких кабінетах прислухаються до закликів міжнародних структур. Та й термін дії квот збігає 31 березня. Але, якщо розібратися, нині немає економічних обґрунтувань, щоб «не пускати» зерно з України. Адже декларувалося, що квоти введуть, щоб уникнути дефіциту борошна й утримати ціни на хліб. Водночас подорожчання і борошна, і продукту номер один зафіксовано в багатьох областях. Отже, квотами захистили не незаможних громадян, а, швидше, окремі компанії. Для наближених до чиновницьких кабінетів структур квоти не перешкода, мало того, обмеження допомагають їм контролювати зернові потоки.
Звичайно, тут з одного боку хочеться обуритися, що американці сунуть свого носа в наші зернові справи. Тим паче, вітчизняні трейдери, на свавілля яких часто скаржаться українські аграрії, своєї вигоди ніколи не упустять, і утихомирити їх апетити не завадить. Але, з другого боку, і не знаю, хто крім закордону може виступити стримуючим чинником для чиновників, які перетягують ковдру на себе. Не можна не погодитися, навіть якщо й уводити квоти, то для всіх компаній повинні бути створені однакові умови. У нас же часто все працює за принципом: тому дам, тому не дам.
До речі, є інформація, що уряд уже розглядає питання заміни квот митом. «На який період і в якому розмірі — поки що не зрозуміло, але законопроект уже прямує владними коридорами», — повідомив один з учасників ринку.
Уже обговорюють і можливий розмір мита, яке вводять, — 16—19 доларів на тонні, що досить багато в умовах падаючих експортних цін на зерно після подій в Японії.
Трейдери кажуть, якщо мито введуть, витрати однозначно ляжуть на на плечі аграріїв.