Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк провів зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Ісламської Республіки Іран в Україні Акбаром Гасемі-Аліабаді (на знімку).

На початку зустрічі А. Мартинюк, як інформує його прес-служба, привітав А. Гасемі-Аліабаді з річницею дипломатичної діяльності в Україні. «Історія україно-іранських взаємин свідчить про те, що не повинно бути проблемних ситуацій у наших взаємовідносинах, і саме історія розвитку наших держав дає хорошу для нас перспективу», — зазначив Перший заступник глави українського парламенту.
У рамках зустрічі сторони обговорили сучасний стан двостороннього міждержавного співробітництва. А. Мартинюк погодився з думкою іранського дипломата, що рівень взаємин не відповідає потенційним можливостям двох держав. При цьому він висловив переконання, що «не за горами той час, коли значно активніше розвиватиметься, зокрема, й зовнішньополітичне та економічне співробітництво між Україною та Іраном». «Потенціал у наших країн є, і я впевнений, що його буде використано», — наголосив А. Мартинюк. На його думку, для України є актуальним розвиток торговельно-економічної складової, зокрема, в енергетичній та гірничо-металургійній галузях, у сфері високих технологій, літакобудуванні та машинобудуванні.
«Наші країни вже мають позитивний досвід виробничої кооперації, зокрема, в галузі авіабудування, де налагоджено спільне виробництво літака Ан-140», — зазначив А. Мартинюк. Крім того, він нагадав, що в Ірані на будівництві однієї з АЕС працюють понад півтори тисячі українських фахівців.
Навесні цього року планується візит парламентської делегації Верховної Ради на рівні членів профільних парламентських комітетів та групи дружби до Ірану. А. Мартинюк висловив сподівання, що візити парламентських делегацій покладуть початок для візитів на більш високому рівні, й цьому сприятиме й активізація культурно-гуманітарного співробітництва. У цьому контексті український політик позитивно оцінив проведення Днів Ірану в Україні 2010 року і запланованих на 2011 рік Днів культури України в Ірані.
«Зовнішня політика України базується на прагматизмі. Сподіваюся, що цей прагматизм сприятиме активізації україно-іранського міждержавного діалогу», — наголосив Адам Мартинюк.