Україна впродовж 3—5 років планує повністю забезпечити себе продовольством власного виробництва. Саме такі завдання ставить перед собою уряд Миколи Азарова. «Завдання стоїть дуже велике і дуже серйозне. Всім цілковито зрозуміло й очевидно, що за рік ніяких радикальних змін не зробиш, але цілеспрямована, планомірна робота впродовж 3—5, а можливо, 7 років, дозволить вирішити безліч надзвичайно серйозних завдань. Передусім, забезпечення України власними продуктами харчування: і зерновими, і м’ясом, і молоком, і фруктами», — зазначив прем’єр. При цьому він вважає, що для цього насамперед потрібні не колосальні кошти, а правильні організаційні рішення. Разом з тим фінансова підтримка вітчизняного агропромислового комплексу залишається пріоритетом уряду. Зокрема, наразі серед ключових завдань М. Азаров називає забезпечення оптимальної структури посівів, у тому числі і як кормової бази для відродження тваринництва. Для цього уряд обіцяє забезпечити форвардні закупівлі продуктів рослинництва відповідно до потреб внутрішнього ринку, фінансування добрив і пального, кредитування агропромислових і фермерських господарств. На сьогодні в Аграрному фонді вже сконцентровано 1,5 мільярда гривень, які планується використати на форвардні закупівлі.

   Плани уряду

Внаслідок реалізації цих проектів до 2015 року планується майже удвічі збільшити обсяги сільськогосподарського виробництва, в тому числі одержати близько 80 мільйонів тонн зерна, до 15 мільйонів тонн соняшника та близько 18 мільйонів тонн молока.

Разом з тим прем’єр зазначає, що нинішня ситуація в аграрному секторі не блискуча, оскільки продуктивність рослинництва втричі нижча, ніж у розвинених країнах, втрати під час збирання врожаю через застарілу техніку вдвічі більші, органічних добрив вноситься разів у 15 менше, ніж у 1990 році, а хімічних — втричі менше. Як наслідок, продуктивність сільського господарства в Україні щонайменше вдвічі нижча, ніж у Європі. А відтак і ціни на продукти харчування в Україні часто вищі, ніж у європейських країнах.
Щоб змінити стан справ, днями уряд затвердив порядки використання бюджетних коштів за 23 бюджетними програми підтримки агропромислового комплексу. У даному разі, наприклад, йдеться про стимулювання державою спорудження нових тепличних комплексів для овочів, що вирощуються у закритому грунті, та розсади овочевих культур (шляхом часткового відшкодування їх вартості). Також передбачена часткова компенсація сільгосппідприємствам витрат, пов’язаних із захистом, відтворенням та підвищенням родючості грунтів. Цього року уряд змінив механізм бюджетної підтримки виробництва тваринницької продукції та нарощування поголів’я худоби. Зокрема, за голову племінної худоби держава доплачуватиме сільгосппідприємствам до 1 900 гривень, племінної репродуктивної худоби — до 1 000 гривень за голову, товарної худоби — до 600 гривень за голову. При закупівлі корів у населення держава компенсуватиме до 7 гривень за один кілограм живої ваги, за проданий на переробку молодняк великої рогатої худоби доплачуватимуть по 1,5 гривні за кілограм живої ваги, а за кілограм живої ваги свині — 1 гривню. Загалом на таку підтримку уряд планує спрямувати понад 2 мільярди гривень.
Крім того, прем’єр повідомив, що відповідно до Закону «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» уряд встановить граничний розмір квот на поставку цукру на внутрішній ринок в наступному маркетинговому році та затвердить мінімальні ціни на буряки і цукор. На думку М. Азарова, це, з одного боку, дозволить зберегти потенціал галузі, а з другого — забезпечити країну необхідною кількістю цукру.
Узагальнюючи заходи, які мають сприяти збільшенню власного виробництва сільгосппродукції, М. Азаров наголошує, що система стимулів для сільгоспвиробників включає виплату компенсацій за кредитами, здешевлення міндобрив та збільшення дотацій виробникам соціально важливих продуктів. Найближчим часом також планується розробити національні проекти «Зерно України», «Ефективне тваринництво», «Біопаливо України» та Державну цільову програму розвитку овочівництва і переробних галузей.