Останні кілька днів запорізькі друковані ЗМІ та Інтернет обговорювали прогнози щодо можливого прориву греблі Дніпрогесу. 
«Україну очікує страшна катастрофа: змиє Запорізьку АЕС» — нажахав популярний російський портал. Приводом для таких публікацій стали одкровення одного дніпропетровського фахівця. Той спрогнозував, що варто в радіусі 50 кілометрів від Дніпрогесу статися землетрусу, як гребля «розлетиться в друзки», а сорока кілометрами нижче розташована найпотужніша в Європі АЕС!
Варто уточнити, що до атомної насправді не 40, а 60 км. І це важливий нюанс! Свого часу мені доводилося записувати спогади старожилів дніпровських плавнів (20 км нижче Дніпрогесу). Село, на місці якого нині — дно Каховського водосховища, після вибуху греблі 18 серпня 1941 року (тоді утворилася пробоїна розміром із дев’ятиповерхівку) не затопило! Хоча навесні 1942 року селянам довелося кинути все і прикопувати трупи коней та овець, принесених «великою водою».
Тож руйнівне «цунамі» місцевій АЕС точно не загрожує. Про це заявив днями і голова Запорізької ОДА Борис Петров. «Два роки тому цей же дніпропетровський фонд уже порушував тему «цунамі» з метою отримання бюджетних коштів на сумнівні дослідження і залякування жителів області... Щодо особливостей геолого-тектонічної побудови кристалічного щита, то вони відомі всім спеціалістам навіть із підручників для вузів і не є результатами «відкриттів» громадських організацій... Стосовно проектування, виготовлення та розміщення таких об’єктів, як АЕС, то воно відбувається з урахуванням усього комплексу можливих дій, у тому числі землетрусів та паводків», наголосив він.
Запоріжжя.