Учора народний депутат Юрій Мірошниченко разом з журналістом Сергієм Удовіком презентували книгу «Русь—Україна: становлення державності».
Книга видана українською і російською мовами. «Те, що представлено в ній, — це фундамент, на базі якого треба будувати майбутнє», — зазначив парламентарій.
Вона не є історією України у загальноприйнятому розумінні. Головний персонаж — держава і державотворення. «Враховуючи те, що державне будівництво є нашою метою, — розповідає народний обранець, — ми досліджували виникнення державних інституцій, їхні особливості та моделі. Також проаналізували міфи, які сприяли розвитку державності, героїв, які є в країні, чому вони не всіма сприймаються, які постаті могли б об`єднати українську націю та яка роль була, є й буде в майбутньому нашої держави. А почали з доби Київської Русі».
Автори зазначили, що спиралися не тільки на традиційні відомі джерела, а й на східну і західну літератури.
Ця книга, вважають вони, викличе багато дискусій. Юрій Мірошниченко зазначив, що необхідно підтримувати середовище державотворчої дискусії, суспільної думки, яке допомагало б політикам, науковцям, суспільству визначати свої пріоритети, місії в історії світової цивілізації.
Автори сподіваються, що книга викличе інтерес не лише в Україні.