Як злагоджену охарактеризував співпрацю двох гілок влади — ОДА й обласної ради Василь Берташ (на знімку),звітуючи перед журналістами та громадою про досягнуте за рік роботи на посаді голови Рівненської ОДА. Це, на його думку, допомагає вирішувати проблеми регіону.
У свій актив керівник області записав те, що вдалося не лише зупинити спад промислового виробництва, а й його наростити — з цього показника Рівненщина торік посіла друге місце серед регіонів України.
Забезпечено також стабільне зростання обсягів виробництва валової продукції сільського господарства. Скажімо, за січень— лютий цього року порівняно з відповідним періодом минулого цей показник зріс у сільгосппідприємствах на 27,2 відсотка.
Оживає і будівельна галузь: порівняно з січнем—лютим минулого року в нинішньому виконано будівельних робіт у півтора разу більше. Здано в експлуатацію школи у селах Познань Рокитнівського та Богуші Березнівського районів, навчально-спортивний корпус колегіуму в селі Балашівка Березнівського району, фізіотерапевтичний корпус Рівненського обласного госпіталю для інвалідів війни у селищі Клевань Рівненського району, дві лікарські амбулаторії у селах поліської зони. Підведено природний газ до 18 сіл.
Забезпечено зростання надходжень до бюджетів усіх рівнів порівняно з 2009-м. А з початку нинішнього року обсяги надходжень до зведеного та державного бюджетів зросли удвічі, до Пенсійного фонду — на 21,3 відсотка. Загальна заборгованість із виплати заробітної плати скоротилась протягом минулого року майже удвічі — до 8,3 мільйона гривень. Загалом перший рік роботи на посаді голови ОДА Василь Берташ оцінив як стартовий. Вивчивши проблеми регіону, територіальних громад, визначили головні пріоритети: поліпшення енергопостачання та розробка генеральних планів сіл, будівництво шкіл (у цьому році їх планують звести у селах Берестя Дубровицького і Мульчиці Володимирецького районів), сільських доріг. Щодо останньої проблеми, то, як вважає керівник області, для її вирішення вдаватимуться навіть до нетрадиційних підходів. Так, на Рівненщині багато щебеневих заводів, а відтак є щебінь, відсів, якими можна вимостити сільські дороги.
Є намітки у влади і щодо економії бюджетних коштів за рахунок впровадження енергозберігаючих технологій, для чого нині триває енергоаудит. Першими ластівками у запровадженні литовського досвіду щодо використання альтернативних видів палива (відходів лісопереробки та лісозаготівель) стануть Володимирецький і Зарічненський райони, до яких ще не підведений природний газ.
Говорив Василь Берташ і про підтримку місцевих фермерів. Для цього в області створений спеціальний фонд на 1,5 мільйона гривень, з якого їм виділятимуть міні-кредити розміром 50 тисяч гривень під 2 відсотки річних.
— Уже готова концепція розвитку Рівненської області «Західна брама», реалізація якої сприятиме подальшому розвитку економіки регіону, активнішому залученню інвестицій, поліпшенню роботи АПК, розвитку туризму, — сказав керівник області. — Вважаю, що громада області повинна зробити все для того, щоб до 450-річчя святкування «Пересопницького Євангелія», на якому присягають Президенти України, привести в порядок інфраструктуру самого села Пересопниця Рівненського району (побудувати дорогу до нього, газопровід тощо), звести тут пантеон із музеєм і фондосховищем, гостьовими кімнатами для археологів, музей просто неба «Княжий двір Х століття».
— Але найважче, на мою думку, дається повернути довіру людей до влади, до чого я прагну, — признався Василь Берташ. — Для цього потрібно ще багато працювати і мати результат. Це не так легко, бо відчуваємо великий кадровий голод.
Щодо думки людей про дії влади, різних служб, то про неї дізнаємось при спілкуванні на особистих прийомах громадян, із звернень на «гарячу» телефонну лінію, на яку було дві тисячі дзвінків. І на кожен із них ми реагували. Люди ставили проблеми щодо надання безоплатно невідкладної медичної допомоги, з питань пільгового проїзду в громадському транспорті, про виплату одноразової грошової допомоги матерям-героїням. Загалом спектр проблем, які порушують мешканці області, дуже великий, тож владі й мені, як керівнику області, є над чим працювати, каже Василь Берташ.
Рівне.