Промислове виробництво у лютому зросло на 11,5 відсотка проти відповідного періоду минулого року. Це вище за аналогічний показник січня (9,7 відсотка).

Прогрес очевидний, хоч лютий так само, як і січень, невдячна база для будь-яких висновків (лютий — закороткий місяць). Саме на відновлення промисловості покладає надії нинішній уряд у планах соціального розвитку країни. Локомотивом промислового зростання, за підсумками лютого, стало машинобудування, яке додало проти відповідного періоду минулого року 30,1 відсотка. До такої міри приємного результату досягнуто завдяки активізації виробництва транспортних засобів і енергетичного машинобудування, яке проявилося ще в другому півріччі минулого року на тлі пожвавлення україно-російських відносин і відновлення світової економіки. Машинобудування, хімічна та нафтохімічна галузі, деревообробка та легка промисловість дещо знизили обсяги виробництва проти січня, однак залишилися незаперечними лідерами зі створення доданої вартості у річному вимірі. Водночас Держстат зафіксував падіння у добувній промисловості на 6,5 відсотка, що не дивно з огляду на сезонне зниження споживання і виробництва електроенергії, газу і води. Лютневе уповільнення базової — металургійної — галузі не завадило їй показати 17,7 відсотка приросту у річному вимірі. За підсумками двох місяців металургія додала 15,2 відсотка проти відповідного періоду минулого року. Сильні позиції у хімічної галузі — 17,4 відсотка. Позитивні темпи зростання виробництва у галузі будівельних матеріалів і роздрібного товарообігу — вагомий аргумент на користь внутрішнього відновлення споживчого попиту. Сюди ж можна віднести і сюрприз у вигляді зростання виробництва бензину на 25 відсотків у річному вимірі, якого не очікували експерти.

Зрештою, загальний підсумок роботи промисловості у лютому можна назвати обнадійливим. Промисловість ще не вийшла на докризову динаміку зростання і продовжує відновлюватися здебільшого з допомогою галузей, орієнтованих на експорт. Нагадаю, промислове виробництво 2010 року зросло на 11 відсотків після падіння майже на 30 роком раніше. Тим не менше досягнення промисловості за перші два місяці надихають очільників уряду і Нацбанку до надміру оптимістичних прогнозів щодо динаміки економічного зростання. На думку Прем’єр-міністра Миколи Азарова, в найближчі роки ВВП країни зростатиме на 7—10 відсотків. Семивідсоткове зростання ВВП у лютому прогнозує і Нацбанк. Експерти не вірять.