На Рівненщині прокурори перевірили, як органи влади та місцевого самоврядування виконують вимоги Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (такий статус мають 382 тисячі мешканців області).
Виявлено ряд порушень. Так, службові особи одного з управлінь Рівненської ОДА всупереч вимогам бюджетного законодавства та «Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи» незаконно перерахували у 2005 році одному з товариств з обмеженою відповідальністю 2,5 мільйона гривень для закупівлі житла потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС. Оскільки кошти були направлені не на об’єкт незавершеного будівництва високого ступеня готовності, а на фінансування нового, було допущене їх нецільове та неефективне використання. За цим фактом прокурор м. Рівне порушив кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 210 Кримінального кодексу України.
Ще одну кримінальну справу прокуратурою області порушено за фактом перевищення службових повноважень службовими особами управління капітального будівництва Рівненського 
міськвиконкому (ч. 1 ст. 365 Кримінального кодексу України). Службовці, виходячи за межі наданих їм прав та повноважень, усупереч вимогам земельного законодавства, незаконно уклали у 2005 році з одним із місцевих товариств договір з будівництва 53 житлових будинків (котеджів) та безпідставно передали останньому право використовувати земельну ділянку у сім гектарів на території Рівного та право на укладення інвестиційних угод і залучення коштів на дане будівництво. Такими діями, вважають у прокуратурі, завдано істотної шкоди інтересам громадян, у тому числі постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС, на отримання в передбаченому законом порядку земельних ділянок під індивідуальне житлове будівництво.
А у Березнівському районі управління праці і соціального захисту населення на 1 березня заборгувало 330 тисяч гривень виплат компенсацій сім’ям на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також 275 тисяч гривень за пільгове придбання продуктів харчування громадян цієї пільгової категорії. Прокурором внесено припис — заборгованість вже частково відшкодовано. Подібні порушення під час виплати компенсацій та пільг громадянам виявлено прокурорами Сарненського району, Млинівським міжрайонним та міста Рівного. А ось в окремих навчальних закладах Зарічненського району норми харчування «чорнобильських» дітей виконуються лише на 70—75 відсотків. На усунення такого порушення прокурор району вніс приписи у Зарічненську селищну, Серницьку та Кухітськовольську сільські ради.
Загалом завдяки втручанню органів прокуратури лише в цьому році «чорнобильцям» відшкодовано 1,3 мільйона гривень.
Рівне.