Пропозицію про сприяння в налагодженні співпраці між територіальними громадами Вінниччини та окремими регіонами країн Євросоюзу вніс голова Вінницької облради Сергій Татусяк на засіданні Генеральної асамблеї Європейської асоціації колишніх парламентаріїв держав — членів Ради Європи та Євросоюзу, що відбулася в лютому в Парижі.
У 2008 році Сергій Татусяк, народний депутат України п’ятого скликання, обраний членом бюро названої асоціації. За його словами, налагодження таких міжнародних міжрегіональних контактів для Вінниччини є стратегічною метою. «Така співпраця дає можливість набувати зарубіжного досвіду реформ місцевого самоврядування, — каже пан Татусяк. — По-друге, сприяє залученню інвестицій в економіку регіону. Не секрет, що міжнародні фонди насамперед фінансують програми в тих країнах, де налагоджена співпраця із зарубіжними державами, у першу чергу, Європейського Союзу».
Співрозмовник переконаний, що наша держава вже в нинішньому році отримає можливість стати асоціативним членом Євросоюзу. Це сприятиме посиленню співпраці з європейськими донорами. Тому треба активно налагоджувати міжнародні контакти, в тому числі, на рівні територіальних громад. Вінницькі громади вже співпрацюють майже з 200 регіонами. Найбільше — на території Польщі. Укладено також угоди з побратимами з Німеччини та Великобританії. У регіоні створено управління із залучення міжнародних інвестицій. У 2010-му від іноземних інвесторів надійшло коштів на суму 25 мільйонів доларів. Це другий показник у державі.
Підтримку ініціативі вінничан про налагодження контактів із регіонами країн ЄС висловив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко. За словами Сергія Татусяка, листи з пропозицією про налагодження співпраці облрада надіслала до посольств європейських держав у Києві та низки міжнародних організацій.