На Полтавщині цього року площі під гречкою планують збільшити майже удвічі. На папері вимальовується доволі райдужна картина і щодо інших круп’яних культур. До речі, дехто чомусь забуває, що й кукурудзяна каша — теж доволі смачна, якщо, звісно, вміло її приготувати.
— Очікується, що під зернові та зернобобові буде відведено 639 тисяч гектарів, зокрема під кукурудзу — 331 тисячу, — розповідає начальник Головного управління агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Олександр Сень. — Особливу увагу приділятимуть так званим невеликим культурам. Так, посіви вівса зростуть до 7 тисяч гектарів (проти 6 тисяч торік), проса — до 6 тисяч, що теж на тисячу гектарів більше минулорічного. До 16 тисяч гектарів — плюс у 2 тисячі — займатиме горох. Найістотніше «розширення» очікується з гречки. Якщо торік мали 11 тисяч гектарів під посівами цієї культури, то нині плануємо довести цю цифру до 20 тисяч.
Утім, голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко має з цього приводу деякі сумніви.
— Ми задекларували, що замість 11 тисяч гектарів посіємо 20 тисяч. Але чи можемо ми це зробити реально? 20 тисяч гектарів гречки — це може бути профанація. У нас немає стільки насіння! А те, що є, — наполовину зі сміттям, — заявив голова ОДА.
До речі, за інформацією Олександра Сеня, нині в області уже підготовлено 600 тонн насіння гречки (якраз вистачить для посіву 11 тисяч гектарів). Але, як свідчать самі аграрії, проблема тут в іншому. Головне, що нині ніхто не може спрогнозувати, яка ситуація складеться на продовольчому ринку восени. Якою, зрештою, буде цінова політика уряду? Або, скажімо, умови експорту-імпорту сільгосппродукції? Іншими словами, сільгоспвиробники уже сьогодні побоюються: чи не зіпсує їм власну кашу така мила урядові китайська гречка?