Коли землю почнуть продавати, чи залишиться чинною дія закону про те, що кожен має право на безоплатне отримання ділянки? Питання й раніше вирішувалося непросто. В цьому вочевидь переконалося подружжя вінничан — Наталія та В’ячеслав Ключковські...

Повірили, що ділянку можна отримати задарма
Наталія та В’ячеслав Ключковські були приємно здивовані: їхню заяву з проханням надати земельну ділянку у Стрижавці, що поблизу Вінниці, задовольнили на сесії селищної ради. Щоправда, тепер Ключковські дивуються іншому. Сім років минуло, а ділянку вони досі не оформили.
П’ятого червня 2003 року в рішенні №57 сесії Стрижавської селищної ради записано, що депутати надали дозвіл на оформлення документів для передачі у власність В’ячеславу Ключковському 0,25 га землі (із земель запасу селищної ради) під будівництво та обслуговування житлового будинку і ведення особистого селянського господарства.
— Ми, як діти, повірили в гарну казочку, що держава дає всім землю, — каже пані Наталія. — На собі переконалися, що це не так. Восьмий рік добиваємося, щоб виконали рішення селищної ради. Поки що марно. Відчуваю, не віддадуть нам ту землю. Чому? Бо це нині великі гроші. У той час її можна було купити доларів за двісті. Тепер, кажуть, за таку ділянку треба заплатити 20—25 тисяч тих самих доларів.
Та й хто ми для них — пилинка на їхніх черевиках. Тільки дуже надокучлива. Вони її здувають, а вона знову з’являється на тому самому місці.
Без проекту не відводять, з проектом — так само
Отримавши рішення сесії, Ключковські уклали договір на виготовлення документа, без якого не можна отримати землю, — проект землеустрою взялися виготовити у Вінниці у ПП «Земельно-кадастрове бюро». За роботу одразу сплатили 1250 гривень.
— Не повірите, але тільки 25 січня нинішнього року нам зателефонували з цього бюро і сказали, щоб прийшли забрали проект землеустрою, — каже пані Наталія. — Було вже пізно, годинник показував дев’яту вечора. Тому документ забрали вже наступного дня, 26 січня. Може, всім так «швидко» роблять документи, хто його знає?
Проект землеустрою передали в Стрижавку, в селищну раду. Звідти — на погодження у Державне управління охорони навколишнього природного середовища. Так вимагає закон. За словами пані Наталії, з екології їй надійшла відповідь, що не погоджують виділення землі, бо рішення Стрижавської селищної ради вже втратило чинність. «Від людей я дізналася, що ту ділянку передали місцевому сільгосппідприємству «Батьківщина». Одне слово, коло замкнулося».
Суд нас захистив, але ж його рішення не виконали
Куди тільки не зверталися за цих сім років Ключковські! У них назбиралася купа відповідей від різних чиновників. «Ми добивалися, щоб було виконано рішення суду, — каже пані Наталія. — Нічого нам це не дало».
Суд зобов’язав Стрижавську селищну раду виконати своє рішення про надання Ключковським земельної ділянки. Судовий документ датовано 14 листопада 2006 року. Державна виконавча служба двічі приймала постанову про накладення штрафу за невиконання рішення суду. Врешті-решт, виконавчий лист повернули в суд з резолюцією: «Відділ Державної виконавчої служби повертає виконавчий лист без виконання...».
— Я тільки з часом зрозуміла, що нас красиво водять за носа, — каже жінка. — Знали б ви, скільки ми самі зробили тієї роботи, яку мали виконати фахівці! Скільки організацій й установ оббігали! І скрізь гроші платили... А в селищній раді тим часом не виконували не тільки своє рішення, а й рішення суду. Так минали дні, місяці, роки. Ми ходили від одних до других, як ті сліпі котенята. Скажіть, хіба можна так збиткуватися над людьми?
Прокуратура допомагала і... не допомогла
Прокурор Вінницького району у відповідь на заяву Ключковських порушити кримінальну справу за фактом невиконання селищною радою свого рішення відмовив заявникам. Тоді вони звернулися в обласну прокуратуру. Там скасували постанову про відмову. Про це Ключковським повідомив заступник прокурора області Роман Шубін. У листі за його підписом також сказано, що матеріали направлено для додаткової перевірки прокурору Вінницького району.
— Можливо, коли в селищній раді зрозуміли, що може бути порушена кримінальна справа, її голова запросив нас на розмову, — продовжує Наталія Ключковська. — Запропонував написати заяву, щоб земельна комісія надала акт про визначення ділянки на місцевості. Цей акт потрібен для виготовлення технічної документації. Щиро кажучи, я подумала, що, можливо, як кажуть, крига скресла. Як зараз пам’ятаю останній день липня 2009 року. Тоді комісія у складі десятьох осіб виїхала на місце і підготувала той акт. Вони навіть показали нам, де саме наша ділянка. Були в цій комісії не тільки представники селищної ради. Свої підписи поставив і керівник сільгосппідприємства «Батьківщина», бо ділянка межує з полями господарства. Був і пан Сорока із «земельно-кадастрового бюро», з яким ми уклали договір на виготовлення документації. Якщо раніше він казав, що не може виготовити проект землеустрою, бо нема акта виділення землі на місцевості, то тепер йому цей документ надали. Нагадаю, було це 31.07.09. А проект він закінчив робити тільки через півтора року — 25.01.11.
Вийшло так: кримінальну справу не порушили, бо ж селищна рада продемонструвала бажання продовжити роботи у плані надання землі. Але на цьому все й закінчилося. У прокуратурі не поверталися більше до цього питання.
— Нас вкотре пошили в дурні, — каже пані Наталія.
 
Вінницька область.
Фото автора.
 КОМЕНТАР
Селищний голова Стрижавки Василь Яковенко:
— Причина не в селищній раді. Ключковські вчасно не подали документи, тому так все вийшло. А щоб земля не пустувала, її тимчасово передали в оренду сільгосппідприємству «Батьківщина». Ця ділянка із земель запасу селищної ради. Тому як тільки Ключковські нададуть необхідну документацію, отримають виділену їм радою землю.
 КОМЕНТАР
Артур Бойко, начальник відділу оперативного реагування Держземінспекції у Вінницькій області:
— Селищна рада передала одну й ту саму ділянку ПСП «Батьківщина» і громадянину Ключковському. Крім того, не виконала рішення суду про надання Ключковському земельної ділянки, що зафіксовано у рішенні сесії №57 від 05.06.03. Вирішити це питання можна знову-таки тільки через суд. Тепер громадянин Ключковський має вимагати у позовній заяві скасування договору між селищною радою і ПСП «Батьківщина» про оренду земельної ділянки розміром 0,25 га, яка рішенням сесії селищної ради була передбачена для громадянина Ключковського.
Чи матимуть громадяни й надалі право на отримання безоплатно земельної ділянки, залежатиме від того, як передбачать це законодавці.
 КОМЕНТАР
Директор Вінницького приватного підприємства «Земельно-кадастрове бюро» Олександр Сорока:
— Ми тричі укладали договір з Ключковськими. Перший раз у 2005 році. Тоді його не виконали, бо замовник не сплатив гроші за роботу. Другий раз у 2006-му, третій — наприкінці 2010-го. Наші договори типові. Один з пунктів (п.5.2) передбачає, що у разі несвоєчасного подання замовником необхідних документів термін виконання замовлення може бути змінено. Так було після укладання другого договору. Кошти замовник сплатив, але необхідних документів не надав.
Виконання договору з Ключковськими доручили досвідченому фахівцеві. Це — заслужений землевпорядник України Марія Дусар. Людина має великий виробничий і життєвий досвід. Тому звинувачувати нас у зволіканні немає підстав. Я особисто шість разів виїздив на місце у справі Ключковських. Насправді ми виготовили документи через два тижні після того, як нам надали всі необхідні для цього матеріали. Виготовлені документи передали в управління земельних ресурсів Вінницького району для прийняття комплексного висновку.
Вінничанка Наталія Ключковська: «На папері нам землю відвели, а на ділі «дають» уже сім років».