— 94 відсотки посівів озимих у доброму і задовільному стані, — запевнив перший заступник голови Рівненської ОДА Анатолій Юхименко. — Триває їх підживлення. Нині в області під озимими зерновими 127 тисяч гектарів, ріпаком — 23,3 тисячі та під багаторічними травами — 55,4 тисячі гектарів.
Ярі культури заплановано посіяти на 302 тисячах гектарів, зокрема, на понад 100 тисячах — зернові. Орієнтовно, площі під урожай-2011 на Рівненщині становитимуть 508 тисяч гектарів — на рівні минулого року. Більш ніж у попередні роки мають намір посіяти гречки (4,8 тисячі гектарів), цукрових буряків (34 тисячі), а також посадити картоплі та овочів. Насінням область забезпечена, хіба що насіння гречки бракує близько 50 тонн. Але, запевняє 
А. Юхименко, і цю проблему розв’язують.
— Область має 70 відсотків до потреби добрив. 150 тисяч тонн аміачної селітри відпустить сільгоспвиробникам ВАТ «Рівнеазот» за пільговою ціною — по 2810 гривень за тонну (тобто на 500—600 гривень дешевше від ринкових), — каже перший заступник голови Рівненської ОДА Анатолій Юхименко.
Як завжди, напередодні весняної посівної подорожчало пальне. У великотоварного виробника, у якого в оренді зазвичай від 15 до 30 тисяч гектарів, немає проблем ні з фінансами, ні з матеріально-технічними ресурсами, розмірковує чиновник. Більше проблем у невеликих виробників, фермерських господарств, яких на Рівненщині понад шістсот. Саме їх і намагається підтримати влада шляхом реалізації різноманітних обласних програм, сприяння в отриманні кредитів з прийнятними відсотками.
— Фермерським господарствам надаватимуть кредити з обласного бюджету. Це передбачено у програмі підтримки фермерських господарств області на 2011—2015 роки, розпорядження про яку підписав голова ОДА Василь Берташ, — розповідає перший заступник керівника області. — Отримані кошти можна буде використовувати, зокрема, на закладку багаторічних насаджень, на придбання техніки, виробництво та переробку сільськогосподарської продукції, будівництво та реконструкцію виробничих і невиробничих приміщень тощо. Кредити до 50 тисяч гривень надаватимуть на п’ять років на поворотній основі. Плата за користування ними становитиме 2 відсотки річних.
Враховуючи те, що майже 70 відсотків сільгосппродукції виробляється населенням, нині організовують доставку в села — де через сільські ради, де через систему споживчої кооперації — фасованих мінеральних добрив, засобів захисту рослин, насіння, саджанців. Тільки за останній місяць на Рівненщині відкрито більш як сто агромагазинів.
І все-таки непокоїть те, що на Рівненщині не обробляється 108 тисяч гектарів ріллі. Це переважно не витребувані паї, а також низькопродуктивні поліські землі, на яких, на думку місцевих фахівців, після залуження, вапнування ґрунтів є сенс розвивати тваринництво.
Нинішня бурхлива весна змусила похвилюватись селян Зарічненського району — окремим посівам загрожують паводки. Тож нині відповідні служби укріплюють береги річок у тих місцях, де вода може наробити лиха.