За минулий рік Україна виконала лише вісім пріоритетних завдань, передбачених Порядком денним асоціації (ПДА) — нині одним із головних документів, що регулюють відносини між нами та Європейським Союзом. Ще 57 завдань — досі на стадії виконання.
Про це заявили експерти, презентуючи результати третього етапу Громадського моніторингу виконання пріоритетів ПДА. Дослідження провели 30 фахівців неурядових аналітичних центрів за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
«Влада зосередилася на економічних, технологічних боках євроінтеграції. Більшість питань політичного діалогу, прав людини, торгівлі, екологічної політики треба виконувати далі. Перелік завдань на 2011 рік досі невідомий», — каже керівник проекту Юлія Тищенко, голова Ради Українського незалежного центру політичних досліджень.
За даними експертів, торік влада не провела конституційної реформи. Адміністративна реформа централізувала владу довкола Президента, система правосуддя стала контрольованою, права виборців можуть у майбутньому порушуватися. Не прийнято антикорупційні закони. Не простежується чіткої державної політики у сфері боротьби зі змінами клімату.
Аналітики позитивно оцінюють прийняття Закону «Про доступ до публічної інформації», скасування ліцензій на 22 види господарської діяльності, приєднання України до Енергетичного співтовариства ЄС та країн Південно-Східної Європи, початок реформи газового ринку країни для доступу на ринок різних компаній і споживачів, що створить конкуренцію.
Дослідники зауважують, що влада недостатньо відкрито інформує українців про євроінтеграцію. Проводячи моніторинг, експерти знайшли достатньо інформації про виконання лише кількох завдань. Про виконання решти інформація надавалася частково. Але й пріоритети подекуди мають надто загальний характер, що не дає змоги повноцінно аналізувати їхню ефективність.
«Євроінтеграція — це наш розвиток. Люди постійно про неї чують, але бачать мало покращень. Тому настрої коливаються, всі починають думати: може, й не треба нікуди інтегруватися? Тож потрібні інтенсивніші оновлення», — переконаний голова Правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.