Президент України Віктор Янукович доручив провести якіснішу роз’яснювальну роботу щодо змісту та цілей пенсійної реформи в Україні.
«Президент вважає, і це абсолютно справедливо, що наші люди в основному не знайомі із суттю пенсійної реформи, спрямованої на підняття рівня пенсій», — сказав Прем’єр-міністр Микола Азаров після завершення зустрічі з главою держави. Насамперед влада хоче зробити виплати диференційованими і зацікавити кожну людину з найпершого робочого дня думати про пенсію.
А поки що глава держави, як повідомляє його прес-служба, переконаний: законопроект про пенсійну реформу не готовий до розгляду у Верховній Раді. «Я щоденно отримую величезну кількість листів від громадських організацій, громадян України, які вказують на те, що люди не знайомі з положеннями цього закону... Фактично не знайомі з пенсійною реформою», — зауважив Віктор Янукович.
На переконання Президента, завдяки реформі у пенсійній сфері буде легалізовано тіньові заробітні плати, що дасть можливість забезпечити зростання розміру пенсій.
А Голова Верховної Ради України Володимир Литвин в інтерв’ю «Радіо «Ера» заявив, що повністю поділяє позицію Президента України Віктора Януковича, яка полягає у необхідності широкого обговорення цього питання. На переконання
В. Литвина, це той законодавчий акт, який має бути сприйнятий та підтриманий суспільством і «дати людям можливість почуватися впевненіше».
Тому, на думку Голови Верховної Ради, нині Кабінет Міністрів «повинен почати широкі зустрічі, консультації, публікації, роз’яснення, щоб кожна людина зрозуміла, що її очікує».
Відповідаючи на запитання про те, що український уряд «пообіцяв МВФ ухвалення закону про пенсійну реформу в березні», Голова Верховної Ради заявив, що «рішення ми повинні приймати для України, для українських людей, а не для МВФ». «З огляду на це повинні діяти відповідним чином», — додав він.