Закон про державно-приватне партнерство — єдино можливий інструмент залучення приватного капіталу в комунальну сферу. Про це під час «круглого столу» на тему: «Державно-приватне партнерство як інструмент реформування житлово-комунального господарства» заявила голова Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська).

На її думку, документ знижує витрати на утримання комунальної сфери та підвищує якість послуг ЖКГ. «Таким чином, забезпечимо модернізацію галузі, підвищимо якість комунальних послуг і зупинимо зростання тарифів», — вважає народний депутат. Парламентарій зазначила, що житлово-комунальне господарство в Україні перебуває в жалюгідному стані.

Така статистика, за словами народного обранця, — ключова причина кризової ситуації у комунальному господарстві й загроза для економічного та соціального стану країни.

Комунальна галузь потребує колосальних капіталовкладень і модернізації. За підрахунками експертів, необхідно 150 мільярдів доларів США. «Навіть, якщо всі кошти, що надходять від оплати комунальних послуг, витрачати винятково на ремонт інфраструктури, не оплачуючи за газ, на повне оновлення галузі знадобиться 31 рік, — підкреслила глава комітету. — А через жахливий стан ЖКГ кожна українська родина в рік переплачує близько 1400 грн. Тому ситуацію треба терміново змінювати».

Народний депутат зазначила, що в галузь потрібно залучати приватні інвестиції, а не перекладати проблему модернізації ЖКГ на українців.

Нагадаємо, закон про державно-приватне партнерство прийнято Верховною Радою в жовтні 2010 року. На жаль, він так і не запрацював, тому що Міністерство економіки гальмує імплементацію цього документа.

Окрім того, на брифінгу глава комітету наголосила, що Податковий кодекс паралізує роботу економічно активної частини населення, від якої вимагають щомісяця здавати декларації про доходи фізичних осіб. «Те, що по всій країні вишиковувалися тисячні черги людей під податковими інспекціями, — яскрава прикмета абсурдності деяких норм цього документа», — підкреслила вона. Народний депутат внесла законопроект із поправками до Податкового кодексу, який, на її погляд, нормалізує процедуру декларування доходів фізичними особами.

На знімку: голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська відвідала одну з державних податкових інспекцій Києва, щоб на місці розібратися у причинах надходження скарг.