Темпи зростання вартості комунальних послуг йдуть на рекорд. Остання новина — з квітня населення платитиме на 15 відсотків більше за електроенергію. Відповідне рішення прийняла Національна комісія регулювання електроенергетики України. 
Тепер подорожчання торкнеться всіх: як тих, хто споживає до 150 кВт/год на місяць (250 кВт/год з кухонними електроплитами), так і тих, хто в ці ліміти не вкладається. Перші платитимуть 28,02 коп. за кВт/год (21,54 коп. за кВт/год), другі — понад 36 коп.
У НКРЕ заспокоюють: це зростання виллється для сімейних бюджетів переплатою лише у кілька гривень. А причина підвищення цін — спроба наблизити тарифи до економічно обґрунтованого рівня. У свою чергу, експерти запевняють: за відсутності прозорості ціноутворення та грамотної тарифної політики всі останні подорожчання комунальних благ — наче експерименти влади над населенням. Мета яких — перевірити, скільки терпіння мають прості українці.
Аргументи НКРЕ «за» підвищення: чинні нині тарифи для населення не покривають і 26 відсотків фактичних витрат на виробництво, передачу та постачання електричної енергії. Недоплату доводиться перекладати «на плечі» інших, не побутових, споживачів. Через це останні платять за завищеними на понад 20 процентів тарифами. Відтак — зростає кінцева ціна на всі їхні товари та послуги. Отож, це подорожчання усім на благо: на виробників зменшиться тарифний тиск, там, дивись, і ціни на їхню продукцію упадуть... — Усе одно, навіть після цього подорожчання тарифи не покривають усіх збитків. Тим, хто споживає 75 кВт-год на місяць, за новими тарифами доведеться платити на 2,75 гривні більше; хто споживає 150 кВт-год — на 5,49 грн. більше. Ці цифри смішні, — кажуть у відділі зв’язків із громадськістю та міжнародної координації НКРЕ. Кілька гривень подорожчання для населення — мільярдні прибутки для обленерго, рахує директор Інституту міста Олександр Сергієнко: «Національна компанія «Енергоатом» виробляє майже половину електроенергії. У неї 1 кВт-год енергії обленерго купують по 18 копійок. А продають по 28—36 копійок. От вам і арифметика: різниця залишається в обленерго. Якщо взяти, що торік у нас виробили 188 млрд. кВт-год, то, за підрахунками, лише на цьому підвищенні обленерго зароблять від 18 до 34 млрд. гривень. Коментарі давайте самі». Не наважується давати оцінку обґрунтованості нових тарифів міністр з питань ЖКГ 2008—2010 років Олексій Кучеренко. Каже: для цього потрібно мати об’єктивну інформацію про них. Остання — мало не засекречені дані. — Об’єктивну інформацію про тарифи зазвичай приховують за грифами «комерційна таємниця». І ця примітивна політика дає можливість нашим природним монополістам приховувати цю інформацію і виставляти нам уже готові рахунки. До чого вона призведе? Мій прогноз — дуже песимістичний.