Більшість платників ПДВ не можуть претендувати на відшкодування цього податку в автоматичному режимі, оскільки виплачують занадто низькі зарплати. «На жаль, цьому критерію — не менше двох з половиною мінімальних зарплат протягом 4-х звітних періодів — не відповідало більш як 80 % претендентів», — заявив глава Державної податкової адміністрації України Віталій Захарченко, повідомляє прес-служба відомства.

У регіонах картина ще більш песимістична. Так, за словами заступника голови ДПА України в Луганській області Аліни Корольової, на відшкодування  претендують 60 підприємств-експортерів. Однак домогтися цього права змогло тільки одне — ТОВ «Литейщик».
Тим часом районні податкові інспекції у всіх регіонах країни штурмують малі підприємці.  Щоб розв’язати ситуацію, керівництво наказало податківцям до 21 березня працювати з 8:00 до 21:00 без вихідних.
Річ у тім, що віднедавна приватних підприємців зобов’язали щомісяця подавати звіти про наявність найманих робітників. Їх повинні подавати навіть ті, хто працює сам на себе й не має підлеглих. Тобто люди по кілька годин вистоюють у чергах, щоб здати в податкову... порожній бланк із прочерками.