Заборгованість по зарплаті працівникам закритої шахти «Червоний Жовтень» у Єнакієвому утворилася через недофінансування та відсутність затвердженого порядку використання бюджетних коштів за програмою реструктуризації вугільної та торфовидобувної промисловості. Про це повідомили у Донецькій ОДА.

Як розповідав «Голос України», місцеві гірники вже два місяці не отримують зарплату і замислюються над початком акції протесту. Всього тут працюють 142 особи. Шахта не видобуває вугілля, але відкачує підземні води, щоб вони не затопили прилеглі вугільні підприємства та будівлі у місті. Припинення водовідливу загрожує Єнакієвому екологічною катастрофою.

«Червоний Жовтень» входить до складу державного підприємства «Укршахтгідрозахист», яке експлуатує 14 водовідливних комплексів закритих шахт у Донецькій та Луганській областях та дбає про гідробезпеку суміжних вугільних підприємств та територій. Підприємство, що фінансується із держбюджету, мало отримати в першому кварталі 12 мільйонів гривень. Насправді за два місяці на рахунки надійшли лише чотири мільйони, які було спрямовано на виплату зарплати за грудень минулого року та обов’язкові відрахування. Тому на закритих шахтах утворилася заборгованість по зарплаті за січень — 1 260 тисяч гривень, із них на шахті «Червоний Жовтень» — 378 тисяч. Не виплачено також і лютневу зарплату.

Очікується, що цього місяця Кабмін таки затвердить порядок використання бюджетних коштів, після чого, обіцяють в облдержадміністрації, гірники отримають гроші за січень та лютий. За інформацією Міністерства енергетики та вугільної промисловості, на підприємствах вугільної галузі утворилася заборгованість у розмірі майже 22 мільйонів гривень. При цьому, зазначають у відомстві, боргів перед гірниками шахт, які видобувають вугілля, немає. Зате є колосальна заборгованість за обов’язковими відрахуваннями до бюджету та фондів — 943 мільйони гривень. В організаціях шахтобудівного комплексу працівникам не виплачено зарплати на 11 мільйонів гривень. Майже 9 мільйонів сягнув борг по зарплаті на шахтах так званої третьої групи — підприємствах, які готуються до закриття. На закритих шахтах робітники не отримали понад два мільйони гривень.