Народні депутати від опозиції вимагають від уряду та Президента оприлюднити реальний показник інфляції в Україні та наполягають на терміновому ухваленні проекту закону «Про індексацію пенсій, заробітних плат та соціальних виплат на рівень інфляції».
На засіданні опозиційного уряду, яке відбулося в парламенті, депутати від фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» стверджували, що реальний показник інфляції в нашій державі, за підрахунками спеціалістів, становить 42 відсотки. Народний депутат Сергій Соболєв, прем’єр-міністр опозиційного уряду, висловив думку, що неприпустимо, коли дехто з урядовців за час роботи в Кабміні примножив удвічі свої статки і потрапив до 200 найбагатших людей України. Тоді як людям кажуть, що кошти на підвищення зарплат і пенсій нема де взяти.
Народний депутат Андрій Сенченко, міністр фінансів опозиційного уряду, заявив, що влада вже більше року приховує від громади реальний показник інфляції, бо інакше доведеться проіндексувати всі виплати. Парламентарій вважає, що держава може проіндексувати зарплати, пенсії, стипендії та соціальні виплати завдяки надходженням на суму 10 мільярдів гривень від приватизації «Укртелекому».
Під час засідання опозиційного уряду депутати зазначали, що з урахуванням реального показника інфляції мінімальна зарплата в Україні мала б становити з 1 січня 2011 року 1236 гривень, а не 941, а мінімальна пенсія — 989 гривень, а не 750.
У пояснювальній записці до законопроекту, внесеного депутатами Андрієм Павловським та Олександром Сочкою, йдеться, що фактичний індекс споживчих цін у грудні 2010 року становив 142,3 відсотка (у грудні 2009 року — 109,1). А частка продовольчого кошика вже становить 57,3 відсотка середньої зарплати українців. Автори законопроекту пропонують проіндексувати пенсії (з урахуванням усіх надбавок і доплат), соціальну допомогу (сім’ям з дітьми, з безробіття, тимчасової непрацездатності тощо), стипендії, зарплати, грошові компенсації.