Безробітні селяни не гають марно час до початку весняно-польових робіт. Допомагає їм у цьому служба зайнятості, організовуючи навчання на різноманітних курсах. Так, в Олександрійському відділенні Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості робітники фермерського господарства впродовж дев’яти місяців вивчають сільгоспмашини, вчаться, як їх технічно обслуговувати і ремонтувати, а також слюсарної справи, виконувати роботи на тракторах з використанням різноманітних причіпних агрегатів, готувати, висівати і висаджувати посівний та садивний матеріал, вирощувати сільськогосподарські культури.
— У навчальній програмі таких універсальних працівників — основи електротехніки, агротехнологій, тваринництва, бджільництва, — розповідає директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук. — Ми готуємо їх на сучасній матеріально-технічній базі. Наші випускники отримують посвідчення на право керування трактором, автомобілем (категорії «В» і «С»), уміють обслуговувати обладнання тваринницьких ферм, знають засоби ветеринарної профілактики. Під час освоєння курсу агротехнології слухачі вивчають також основи агрономії, технології оранки, догляду за посівами, внесення добрив, захисту рослин, вирощування та збирання сільськогосподарських культур, набувають досвіду роботи з картопле-, буряко- та кукурудзозбиральними комбайнами. Значна частина слухачів цих курсів працюватиме у поліських районах, де меліоровані землі, а тому вони вивчають і технології роботи на таких ґрунтах. Агротехнічні заходи із захисту угідь від водної та вітрової ерозій, робота з доїльними апаратами, поводження з отрутохімікатами — ці теми теж освоюють у період навчання в центрі.
Ось і зараз у навчальному закладі служби зайнятості опановують професію 33 майбутніх робітники фермерського господарства. А ще сюди звертаються роботодавці, щоб під час міжсезоння підвищити кваліфікацію тих працівників, яких вони планують найняти на період сільськогосподарських робіт. Щоб не втрачати жодного дня на адаптацію механізаторів до своєї техніки, підприємливі господарі надають для навчання свої трактори та інші агрегати. Таке взаємовигідне партнерство служба зайнятості започаткувала із компанією «Дедденс-Агро» із Гощанського району і продовжує пропонувати свої послуги з підготовки кваліфікованих робітників сільгоспвиробникам. Ось, приміром, у Корецькому районі цією послугою скористалися ПСП «Маяк» та «Лан», СВК «Богданівський», ТзОВ «Фаворит-агро», фермерські господарства Валерія Власюка та Надії Тирак, які підвищили за допомогою служби зайнятості кваліфікацію своїх майбутніх трактористів. А для потреб цукровиробництва під час зимового міжсезоння на замовлення фірми «Інсеко», дослідного господарства «Тучинське» та агрофірми «Мир» 15 водіїв опановували курс «Особливості експлуатації великогабаритного вантажного автотранспорту».
Навчання у центрі профтехосвіти державної служби зайнятості, як зазначає Іван Ткачук, має свої особливості: більшість слухачів тут далеко не юного віку. Але роки — не завада для тих, хто хоче працювати й опанувати сучасну техніку. Адже саме таких, знаючих, умілих і дисциплінованих хочуть взяти на роботу сучасні працедавці.
Рівненська область.