У Запорізькій області ліміт на площі соняшнику вважають надто жорстким
Статистика, яка знає все, вказує, що у Запорізькій області скоротилися посіви озимих культур. Цифра чималенька: із 602 тисяч гектарів під урожай 2010 року до 561 тисячі тепер.
— Відверто кажучи, — каже заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації Сергій Бальошенко, — то цілком прийнятні площі для нашого регіону — 500 тисяч гектарів. Тому в скороченні ми бачимо нормальний процес, пов’язаний зі структурою посівів. Адже вічно нарощувати показники теж не можна. Крім того, погода минулої осені не була сприятливою для сівби, наприклад, озимого ріпаку. Його треба сіяти до 10 вересня, а перші осінні дощі у нас випали тільки 30 вересня. Через те і ріпак, і меншою мірою ячмені до холодів підішли слабкими. Звідси й втрати після зими.
Щодо ярових, то тут жодних революцій. Хіба що популярної нині гречки посіємо більше: замість 1,1 тисячі гектарів — 4 тисячі. До речі, це ще ні про що не говорить. Бо вона — культура не нашої зони землеробства. Адже в 2010-му отримали тієї гречки всього по 5 центнерів з гектара. У нашу спеку ця культура під час цвітіння майже не виділяє нектару, і тому опилення комахами залишає бажати кращого. Лишається сподіватися, що цього року липень і початок серпня будуть хоч трішки хмарними, з дощами, і тоді є надія на урожайність у 12—15 центнерів з гектара.
Хоча та сама гречка погоди в області не робить, у нас ось істотно скорочуються посівні площі соняшнику. Якщо було 34 відсотки посівів (2010 рік) від усіх площ, то нині — не більш як 18. Власне, цього вимагають нормативи, встановлені постановою Кабінету Міністрів України. Там ідеться, до речі, про ліміт навіть у 15 відсотків площ.
За словами С. Бальошенка, область ще торік почала «бомбувати» всі зацікавлені інстанції, інформуючи, що з’явилася ціла низка гібридів — і ранньоспілих, і з меншою кореневою системою. Все це зменшує відбір вологи з грунту, яка поновлюється лише на третій-четвертий рік після посівів. І як встановили науковці запорізького Інституту олійних культур, ті гібриди соняшнику, які сьогодні вирощують на полях області, дозволяють повторний посів культури вже через чотири-п’ять років, а не через сім-вісім, як було раніше. Простіше кажучи, мова може йти про норматив у 25 чи навіть 30 відсотків посівів соняшнику від площі усіх угідь.
З технікою та міндобривами напередодні весняно-польових робіт заступник начальника управління проблем не вбачає. Гірше з запасами паливно-мастильних матеріалів (солярки — 63 відсотки від потреб, бензину — 55). Щодо прогнозу: останні три сезони область, у середньому, виробляла 2,3 мільйона тонн зернових. Десь на такому ж рівні очікується і цьогорічний збір.