Трудовий колектив шахти «Червоний Жовтень» (Єнакієве Донецької області) направив звернення Прем’єр-міністру України Миколі Азарову із вимогою погасити заборгованість по заробітній платі та своєчасно виплачувати гроші у терміни, визначені в колективному договорі. Крім того, гірники вимагають розібратися в ситуації із затягуванням виплат на шахтах, які входять до складу державного підприємства «Укршахтгідрозахист», і покарати винних. Як писав «Голос України», всього на «Червоному Жовтні», який перебуває у стадії ліквідації, працюють 142 робітники. За січень і лютий грошей вони не отримали. Причина — недофінансування закритих шахт.

«Як можна жити два з половиною місяці без копійки зароблених грошей?! І це за такого зростання цін на основні продукти харчування! Ми не можемо своєчасно оплатити комунальні послуги, не виплачуються аліменти, немає відрахувань до Пенсійного фонду, через що не виконується перерахунок пенсій працівникам, не можемо погасити кредити в банках! Та нам у період епідемії грипу ліки дітям купити немає за що!» — обурюються робітники.

«Червоний Жовтень» не видобуває паливо, але відкачує воду із підземних горизонтів. Якщо водовідлив зупиниться, підземні води затоплять діючі шахти та житлові селища. За словами голови первинної профспілкової організації шахти Юрія Теслі, останніми тижнями на змінних зборах керівництво підприємство закликає гірників не припиняти роботу: мовляв, почався весняний паводок, і зупинка може призвести до незворотних екологічних та техногенних наслідків. Керівники посилаються на те, що уряд не прийняв порядок використання коштів за програмою «Реструктуризація вугільної промисловості», міністерство не затвердило кошторис тощо.

«Але навіщо нам ці відмовки? — заперечує профспілковий лідер. — Свою роботу ми виконуємо якісно і вчасно, навіть не отримуючи зарплату. У міністерстві також є чиновники, відповідальні за підготовку документів. Чому ж вони, отримуючи зарплату, не виконують своєчасно свої функції? Чому не виконуються закони України? Чому через чиюсь недбалість майже 700 робітників «Укршахтгідрозахисту» (а це 14 закритих шахт Донецької та Луганської областей) сидять без зарплати? І чому за це нікого не покарано?».

У свою чергу, народний депутат України, голова профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов звернувся до голови уряду із проханням вирішити питання належного бюджетного фінансування підприємств «Укршахт-гідрозахисту», а також забезпечити своєчасну і в повному обсязі виплату зарплати трудящим шахти «Червоний Жовтень». «Ще торік на підприємстві було «впорядковано» штат робітників із відповідною оптимізацією витрат, внаслідок чого чисельність працюючих скоротилася на 41 особу, — йдеться у зверненні. — Порівняно з нормативом, передбаченим проектною документацією, кількість трудящих на 23 відсотка менша. Однак виділені із держбюджету торік 42 мільйона гривень виявилися недостатніми для організації виробничого процесу та своєчасної і в повному обсязі виплати заробітної плати робітникам шахт. Люди доведені до відчаю і здатні на некеровані стихійні протестні дії».

До речі, влітку минулого року на «Червоному Жовтні» склалася аналогічна напружена ситуація. І лише після погрози зупинити водовідливні установки трудовому колективу виплатили заборгованість по зарплаті за чотири місяці.

 

Донецька область.