Днями семикласниця Надя Сергєєва приголомшила батьків звісткою: «У школі ввели письмові екзамени з чотирьох предметів і просять здати 60 гривень на брошури з варіантами завдань».

Останнім часом освітні ідеї так швидко сиплються з міністерського казана Дмитра Табачника, що учні не встигають їх перетравлювати. Чергове «ноу-хау» від профільного відомства — тестування для невипускних класів. Причому дітям про це повідомляють за два місяці до його початку. Уже в травні учням 5—8 класів пропонують написати контрольні роботи з української, математики, історії України та іноземних мов (англійської, французької або німецької), а російськомовним школам ще й з російської.
Відповідний наказ Міністерства освіти й науки, молоді та спорту № 141 від 16 лютого розміщений на офіційному сайті відомства. З нього випливає, що результати робіт позначаться на підсумкових оцінках за другий семестр. А затіяли все «з метою визначення рівня засвоєння навчального матеріалу».
У батьків своя думка щодо цього. «Рівень знань учителі щодня визначають своїми оцінками в класних журналах, а це чергова спроба здерти з нас гроші на нікому не потрібні брошури й зайвий раз попсувати нерви нашим дітям», — в один голос повторюють вони.
Тестування проведуть з 10 по 20 травня. У методичних рекомендаціях сказано, що тести з української мови матимуть три типи завдань, що відрізняються за складністю, а з алгебри та геометрії — чотири. Писатимуть їх протягом 45 хвилин, тобто рівно стільки, скільки триває звичайний урок. Виняток зроблять для іноземних мов. На них виділять два уроки. Всі роботи перевірять протягом п’яти днів, а результати передадуть до місцевих управлінь освіти.
— Поваги до дітей у цьому рішенні мало, адже вони не розраховували на те, що через два місяці на них чекатиме таке серйозне випробування, — переконана народний депутат, член парламентського Комітету з питань освіти Леся Оробець.
За її словами, з боку міністерства такий крок «як мінімум непослідовний»: «Якщо така новація була так необхідна, то чому пан Табачник торік своїм указом № 267 скасував таку перевірку знань, що була запроваджена його попередником? Виходить, рік тому він її скасував, щоб тепер повернути».
Тим часом, як стало відомо виданню «Дзеркало тижня», приклади тестових завдань уже видрукувано в друкарні «Літера-Друк». При цьому весь тираж потрапив «в одні руки» — його викупило харківське видавництво «Ранок» для подальшого комерційного продажу. Так, книги з варіантами тестових завдань з’являться у вільному продажу буквально через тиждень (наприклад, на київському книжковому ринку «Петрівка»).
Очевидно, що батькам Наді все-таки доведеться виділити 60 гривень із сімейного бюджету... А тепер порахуйте, скільки підприємливі харків’яни зароблять у масштабах всієї країни.