Трансляція слухань «Сучасний стан та актуальні завдання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи», які відбулися в парламенті 16 березня, була виведена на вулицю. Чорнобильці, які не потрапили до сесійної зали, мали змогу чути все, що відбувалося на засіданні. Однак мало вірили у райдужні перспективи.
Усі їхні біль і зневіру з парламентської трибуни висловив президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Юрій Андрєєв. За його словами, вирішення більшості проблем, породжених Чорнобильською катастрофою, є безнадійним. За 25 років ці проблеми залишилися незмінними: медичне, житлове та пенсійне забезпечення. Свої слова президент громадської організації обґрунтував такими фактами. У грудні минулого року, сказав він, Президент доручив уряду в бюджеті 2011 року збільшити видатки на медичне забезпечення чорнобильців, поновити програми будівництва житла тощо. «Що робить нинішній уряд? Залишає медичне обслуговування на рівні двох гривень на одного чорнобильця і водночас закладає 300 мільйонів гривень на медичне забезпечення держчиновників вищих рангів. Ось про кого турбується уряд», — наголосив Ю. Андрєєв.
Не вдоволений голова і рівнем пенсійного забезпечення постраждалих. Він подекуди у кілька разів нижчий за виплати в результаті отримання травми на виробництві. Але замість того щоб вирішити це питання, уряд пропонує ухвалити законопроект про гарантії виконання судових рішень, яким існуючі виплати скорочуються в десятки разів. Саме тому «Союз Чорнобиль», повідомив він, має намір провести низку акцій, спрямованих на відкликання цього законопроекту. Ці слова зал зустрів оплесками. Відхилити законопроект пропонуватиме й профільний Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Про це повідомив його голова Анатолій Семинога. «Внесення цього законопроекту спровокувало різке зростання соціальної напруги серед постраждалих. До комітету надходять численні звернення громадян чорнобильських організацій з вимогами недопущення прийняття законопроекту», — зауважив він. Одначе рішення лише одного комітету для відхилення проекту буде замало. Свою волю мають висловити щонайменше 226 парламентаріїв.
Переліченими вище питаннями чорнобильські проблеми не вичерпуються. Держава, крім того, має спрямовувати значний фінансовий ресурс для ліквідації наслідків аварії в зоні відчуження та реабілітації навколишнього середовища, повідомив голова Державного агентства з управління зони відчуження Володимир Холоша.
Довідково
З моменту аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році проведено дезактивацію територій площею понад 30 тисяч гектарів. Зібрано та захоронено на пунктах захоронення радіоактивних відходів «Підлісний», «Третя черга» та «Буряківка» понад 923 тисячі кубічних метрів радіоактивних залишків, дезактивовано матеріалів та обладнання понад 12,5 тисячі тонн тощо.
 
Підсумки слухань підбив головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. За його словами, біда нашої держави полягає не в тому, що не ухвалюються нові закони для розв’язання проблем. А в тому, що не виконується існуюче чинне законодавство. «Ми, на жаль, попереду всієї Європи за кількістю законів і на останньому місці за їх реалізацією», —зауважив він. За його словами, виконання закону щодо захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи коштує на рік 70 мільярдів гривень. Державний бюджет на 2011 рік передбачає на ці цілі — 7 мільярдів гривень. «Тож наше завдання, завдання держави: домогтися його виконання. Шлях лише один — це піднести економіку і наповнити державний бюджет», —наголосив А. Мартинюк.