Голова Верховної Ради Володимир Литвин провів зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Джоном Теффтом
Сторони обговорили, зокрема, перспективи двосторонньої і багатосторонньої співпраці у військовій сфері. Так, глава парламенту повідомив, що Верховна Рада очікує надходження указу Президента про допуск на територію України підрозділів іноземних військ для участі у міжнародних навчаннях. США вважають важливим надання Україні практичної допомоги, зокрема, боротьбі з піратством та тероризмом і нерозповсюдженням ядерних матеріалів, підкреслив пан Посол. За його словами, серед запланованих міжнародних навчань є й такі, які відпрацьовують методи захисту стадіонів з повітря під час чемпіонатів. Це може бути корисним з огляду на проведення Євро-2012.
Під час зустрічі торкнулися проблеми будівництва нового об’єкта «Укриття» на Чорнобильській АЕС. Американська сторона серйозно і відповідально ставиться до необхідності його зведення, заявив Джон Теффт (на знімку). Володимир Литвин нагадав, що в парламенті відбулися слухання на тему: «Сучасний стан та актуальні завдання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи», і зазначив, що події у Японії «надзвичайно актуалізують» заходи, заплановані в Україні з нагоди 25-ї річниці трагедії на ЧАЕС.
У ході розмови Голова Верховної Ради підкреслив також важливість ухвалення чіткого, прозорого і сучасного закону про ринок землі. «Цей документ необхідно прийняти, бо суспільство нас не зрозуміє — ми зробили перший крок, розпаювавши землю», — сказав він. При цьому керівник парламенту наголосив, що зняттю мораторію на продаж має передувати проведення інвентаризації, складання реєстру власників та визначення реальної ціни. Не менш важливим є закріплення на законодавчому рівні норми про те, що власник має розпоряджатися землею за призначенням. Водночас В. Литвин висловив думку, що парламент не підтримає рішення про можливість продажу землі не громадянам України.
Сторони наголошували, що наша країна має великий потенціал у контексті забезпечення світу продовольством. З огляду на це Голова Верховної Ради висловив сподівання, що після проведення 23 березня тематичних парламентських слухань будуть ухвалені важливі рішення у сфері АПК. Водночас В. Литвин висловив припущення, що вже п’ятого квітня парламент зможе ухвалити закон про протидію корупції.
Прес-служба Верховної Ради.