Через дефіцит вакцини БЦЖ у пологових будинках Криму з січня не проводять імунізацію дітей протитуберкульозним препаратом виробництва Данії.
За словами Головного державного санітарного лікаря Криму Наталі Пеньковської, наприкінці січня на півострів було направлено партію вакцини російського виробництва, яку перенаправляли в «глибинку». Потім у Крим надійшла додаткова партія препарату, однак не в повному обсязі, тому його кількість не покриває потребу. «Ми не забезпечуємо стовідсоткову імунізацію», — зазначила Н. Пеньковська й додала, що над розв’язанням цієї проблеми медики працюють.
Тим часом у Феодосії пологове відділення з нового року купує вакцину за свої кошти. «Минулого разу вакцину купували в лютому, витратили 1,5 тисячі гривень. Закінчиться — знову купуватимемо», — розповіла заступник начальника Феодосійського управління дитинства й допомоги з пологів Тетяна Северинова. Вона наголосила, що від породіль не вимагають компенсації за вакцинацію немовлят.
На початок березня більш як 700 не щеплених від туберкульозу дітей було виписано з пологових будинків. Строки надходження закупленої за держкошти вакцини медики назвати поки що не можуть.
Вакцина БЦЖ (винайдена у 1921 році французькими вченими) створює в організмі людини стійкий імунітет до туберкульозу. Вважається основним препаратом для активної специфічної профілактики туберкульозу, значно впливає на зниження захворюваності на туберкульоз дітей і підлітків. Перше щеплення БЦЖ роблять у пологовому будинку немовлятам на третій—сьомий день життя, наступні — в сім і 14 років.