Хлопчик помирав, поки лікарі з’ясовували, чий він пацієнт
Схвильований Григорій Кальковець переступив поріг залізничної лікарні Вінниці зі словами: «Рятуйте сина!» На руках у нього був 13-річний Богдан. Так і не дочекавшись «швидкої», батько сам знайшов транспорт, яким і доставили хлопчика з приміського села Вінницькі Хутори до найближчої лікарні. На жаль, урятувати дитину не вдалося. За словами медиків, стан був агонізуючим, декілька разів зупинялося серце...
Приблизно о десятій ранку Богдан поскаржився, що йому чомусь стало зле. Болить голова. Батьки сприйняли це за звичайну застуду. Перед обідом у хлопчика почалася блювота. Голівка стала боліти ще більше. Батько зателефонував на «103». Дізнавшись, що телефонують із села, на «швидкій» порадили звернутися до Вінницької районної лікарні. А там дали свою пораду: телефонувати в сільську амбулаторію. Лікар сімейної практики села Вінницькі Хутори Вінницького району Валентина Уляницька відповіла, що в їхньому автомобілі немає ні краплі бензину. «Вона запитала, чи не можемо привезти дитину своїм транспортом. У нас такої можливості не було. Лікар порадила чекати, мовляв, зараз чимось добереться». Тим часом хлопчик згасав, як свічка. Батько побіг до сусідів, один із них погодився відвезти дитину в лікарню. Найближча до приміського села залізнична лікарня у Вінниці.
— Хіба ж я знав, що в них тепер нові порядки, — каже Григорій Кальковець. — Виявляється, тільки місцевий лікар може викликати «швидку». Спочатку оглядає хворого, а потім вирішує, як бути далі. Це в них такі реформи.
Вінницька область одна з трьох у державі, де втілюють пілотний проект з реформування медицини. У Вінницькій районні лікарні кажуть, що тепер лікарня й сільська амбулаторія є окремими структурами. Машина справді виїжджає в села тільки за викликами сільських медпрацівників.
За результатами експертизи, яку провели у Вінницькому медичному університеті, лікарі встановили, що у хлопчика було рідкісне для його віку захворювання — «обширний геморагічний інсульт, спричинений розривом судинної аневризми». Медики стверджують, що врятувати дитину було неможливо. А от як саме рятували, над цим варто б задуматися реформаторам медицини.