У середині березня Міносвіти нарешті визначилося з пріоритетами роботи на 2011 рік. Зокрема, на вчорашній прес-конференції профільний міністр Дмитро Табачник наголосив: цьогоріч відомство передусім опікуватиметься поверненням землі школам і дитсадкам та залученням іноземних студентів до лав вітчизняних вузів.

— Минулого року міністерство оголосило похід на захист дитячих дошкільних установ. Тому впродовж 2010-го в Україні було відновлено роботу 240 дитсадків. Значну частину вдалося повернути лише за рішенням судів, — розповів міністр.

За його словами, нині багато охочих поглинути території дитячих установ рейдерським шляхом, тому міністерство починає цілу програму під гаслом: «Земля — школам і дитсадкам».

— Ми вкрай стурбовані ситуацією, адже на місцях дуже часто без урахування освітніх потреб ухвалюються рішення, пов’язані з відчуженням та передачею в оренду їхніх будівель, земель та майна. Протягом 2007-2009 років лише в Києві було передано приватним суб’єктам господарювання цілий ряд таких закладів. За результатами перевірки порушено більше десятка кримінальних справ, припинено і попереджено незаконне вилучення майже 327 гектарів землі, — проінформував Д. Табачник

Крім того, він розповів, що завдяки його рішенню дозволити вишам самим обирати мову навчання для іноземців до України масово ринули студенти з різних країн: «Це одразу дало свої результати. Вперше за роки незалежності ми маємо рекордну кількість іноземних студентів — більше 48 тисяч осіб».

Найбільше у вітчизняних вишах студентів з Китаю, Туркменистану та Росії. Трохи відстають Індія, Йорданія та Нігерія. За підрахунками Д. Табачника, іноземці «перерахували» університетам, а отже, — й бюджету понад 800 млн. гривень, а шляхом споживання вклали в економіку країни більше 500 млн. доларів, тому цьогоріч у його планах — подолати «омріяний» рубіж у 50 тисяч іноземних студентів-контрактників.