Закрити російський кордон для українських товарів пригрозив прем’єр-міністр РФ Володимир Путін у разі, якщо Київ створить зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

«Якщо Україна створить зону вільної торгівлі з ЄС, вона буде змушена поступитися в чутливих для неї позиціях», — сказав російський прем’єр. У цьому разі, на його думку, Київ «розраховуватиме, що товари підуть на російський ринок». Однак РФ не зможе цього дозволити, заявив глава російського уряду. «Вийти на європейський ринок із традиційними товарами досить складно, а на російський ринок скинути їх не вдасться», — зазначив Володимир Путін. У цьому зв’язку він додав, що Москва вітатиме рішення України про переговори щодо приєднання до Єдиного економічного простору або Митного союзу.
Така заява — перший відкритий тиск на Україну, спрямований проти інтеграції з ЄС. Раніше російські керівники не бачили нічого поганого в зближенні Києва і Брюсселя. Тому таке висловлювання Володимира Путіна можна розцінити навіть як похвалу нинішнім євроінтеграторам. Якщо російський прем’єр злякався створення зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом, значить, робота щодо цієї угоди справді активно ведеться. У той же час Кремль завжди був зацікавлений у тому, щоб Київ залишався у межах його впливу, тому пропонує вступити в альтернативний — Митний союз.
«Це не перше звернення російської влади до України з приводу участі в Митному союзі, — прокоментував «Голосу України» директор міжнародних програм Центру Разумкова Михайло Пашков. — Українська сторона неодноразово заявляла про пріоритетність і важливість європейської інтеграції, що закріплено на законодавчому рівні. Найважливішим елементом руху до ЄС є Угода про Асоціацію, яка містить створення зони вільної торгівлі. Сподіваємося, що вже цього року угоду буде підписано. На мій погляд, саме цей процес найважливіший для України, незалежно від заяв ззовні. Я думаю, в цій ситуації Митний союз є своєрідною альтернативою руху в ЄС. Але зовнішній курс нашої країни не повинен визначатися зовнішніми заявами. Тому такі висловлювання варто розглядати як тиск на Україну».
Однак пригрозити закрити кордон для товарів Путін міг не тільки з політичних переконань, а й з економічних. Москва боїться втратити український ринок, який у росіян зможуть відвоювати якісніші європейські товари. У січні 2011 року, за даними Держкомстату України, імпорт товарів із РФ в Україну становив 51,3% від загального обсягу імпорту. Тобто Росії теж доведеться поборотися за наш ринок, якщо запрацює Зона вільної торгівлі з ЄС, а чи готові вони до цього — питання риторичне.