Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора зустрівся з Президентом політичної групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів Європейського Парламенту Мартіном Шульцем, повідомляє прес-служба Верховної Ради.
Сторони висловили своє бачення і обговорили стан та перспективи входження України в європейські структури, зокрема, у контексті спрощення візового режиму, підписання угод про асоціацію та зони вільної торгівлі.
«Для нас важливим є об’єктивне бачення з боку представників Європи усього того, що відбувається в Україні, та активне залучення України до європейських справ, — наголосив керівник парламенту. — Без України Європа не буде цілісною». Зазначивши, що погоджується з висловлюваннями стосовно того, що 2011 рік буде критичним для відносин між Україною та Європейським Союзом, В. Литвин додав: «Цей рік має стати також і критично важливим для цих відносин».
Своєю чергою М. Шульц зазначив, що очолювана ним група зі 186 депутатів Європарламенту, які представляють 27 країн і входять у різні політичні фракції національних парламентів, вважає український парламент «дуже жвавим і життєздатним». Місяць тому група Прогресивного альянсу соціалістів і демократів підписала угоду про співпрацю з Партією регіонів.
В. Литвин зазначив, що вітає налагодження співпраці між Україною та ЄС на партійному рівні, між політичними фракціями, водночас висловивши застереження стосовно того, щоб ця співпраця «не набувала закритого, корпоративного характеру, коли захищаються інтереси політиків і політичних сил, а інтереси всієї країни лишаються осторонь».
М. Шульц висловився за створення українським парламентом «надійного законодавчого поля», яке б давало змогу виконати всі умови, покладені в основу угоди про зону вільної торгівлі з країнами ЄС, за необхідність спрощення візового режиму для України. Президент групи заявив про необхідність посилення діалогу на міжпарламентському рівні, щоб Європа дізнавалася про розвиток цінностей демократії в Україні.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.