Як ми вже повідомляли, на 23 березня заплановано парламентські слухання на тему «Земля в українській долі: ситуація у земельній сфері, законодавче забезпечення земельних відносин та практика його реалізації».

— Останнім часом у засобах масової інформації лунають різні цифри: одні кажуть, запровадження ринку землі залучить в Україну 10 мільярдів доларів інвестицій, інші переконують — 15 мільярдів, я чув і 25, і 30 мільярдів, — зазначив президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса під час розширеного засідання Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних ресурсів. — Цифри, які просто-напросто взяті нізвідки.

Ми маємо розуміти одне, коли говоримо про так звані залучені інвестиції під час продажу землі — їх спрямовуватимуть не в сільське господарство і не в агробізнес України. Ці інвестиції, я назвав би їх капіталовкладення з можливістю подальшої спекуляції, підуть на підтримку китайських товаровиробників, передусім мобільних телефонів, телевізорів тощо. І ми маємо це чітко усвідомлювати. Питання в тому, як держава вибудує свою роботу, щоб кошти від продажу землі справді стали інвестиціями в агробізнес, у виробництво сільгосппродукції. Адже нинішні власники земельних паїв ті гроші, які виручать за свої наділи, навряд чи вкладатимуть у сільське господарство, можливо, одиниці. У більшості випадків ті гроші підуть на споживання чи на інші витрати.

Нове законодавство по землі — хай там зроблять 15 тисяч сторінок, хай 20 тисяч — має бути так прописане, щоб ні в кого не виникало спокуси трактувати його по-своєму. І щоб ми з вами не вистоювали в судах і не доводили свою правоту. Держава має прописати цю всю складну законодавчу базу так, щоб було чітко зрозуміло, хто за що відповідає, і можливості покарати тих людей, які спробують на земельних оборудках нагрівати руки.

Для того, щоб запобігти негативним проявам, пропоную провести пілотний проект з продажу земельних ділянок, які належать на сьогодні державі, шляхом відкритих аукціонів у різних областях України. Тоді зможемо зрозуміти, чи є взагалі у цьому потреба, яка може бути ціна в залежності від регіону, від якості земельних ресурсів тощо. Можливо, пілотний проект варто винести в ранг національного при Президентові України. Тому що це питання, як на мене, надзвичайно важливе.

Записала Галина КВІТКА.