Нові аспекти оподаткування прибутку підприємств обговорювали під час «круглого столу» на тему: «Податковий кодекс: учора, сьогодні, завтра», який відбувся у рамках підготовки до Всеукраїнського форуму підприємців.

Серед учасників — представники громадських організацій та галузевих об’єднань, торговельних мереж, малого та середнього бізнесу, науковці.
— Податковий кодекс важко назвати досконалим, особливо його третій розділ (податок на прибуток), але в ньому є й позитивні моменти, — вважає член ради незалежних бухгалтерів і аудиторів Олександр Малишкін. — Насамперед це зниження ставки оподаткування, пільги для новостворених малих підприємств. А деякі види діяльності взагалі звільняються від оподаткування.
На його думку, є протиріччя з адмініструванням податку і з боку ДПА, і з боку платників. Причини — відсутність механізму податкового обліку доходів і витрат; наявність розбіжностей між даними первинних документів і декларацій; ускладнення звітності для платників податків. Тому, схоже, складати декларацію, форма якої нині ще не оприлюднена, з розрахунком податкових різниць і фінансової звітності, доведеться річним комплектом.
Учасники «круглого столу» зазначали, що новації, закладені в третьому розділі Податкового кодексу, зокрема облік податкових різниць, бухгалтерська база тощо, можуть виявитися неефективними. Бо статистика свідчить, що кількість прибуткових підприємств зменшується, а збиткових — зростає. Постає запитання: з кого брати податок? Тому більшість пропонує відмовитися від податку на прибуток і перейти до оподаткування доходу підприємств за пасивними ставками та надати пільги окремим категоріям підприємств, або видам діяльності, які цього потребують. І, звісно, вдосконалити механізм стягнення податку.
А кандидат юридичних наук, викладач Київського національного економічного університету Наталія Хотнюк переконана, що в Кодексі не узгоджені правила застосування штрафних санкцій за попередні правопорушення, не прописана відповідальність за наслідками податкових перевірок контролюючих органів. Окрім того, Кодекс містить чимало невизначених понять і з економічної теорії, і з права, а відтак вони потребують додаткового тлумачення.
Учасники «круглого столу» неодноразово наголошували, що треба спростити систему оподаткування та скасувати податок на додану вартість. А застосування касових апаратів, за їх словами, знищить доволі простий і прозорий бухгалтерський облік у малому бізнесі.
«Усі пропозиції вивчимо і винесемо на обговорення Всеукраїнського форуму підприємців, щоб зрозуміти, який Податковий кодекс потрібен Україні. Після цього відповідний законопроект плануємо подати на розгляд у парламент», — підкреслив представник «Фронту змін» Андрій Мартенс.