Голова фракції Народної партії у Верховній Раді Ігор Шаров пропонує посилити відповідальність за злочини проти безпеки суспільства, зокрема, «телефонний тероризм». Він подав до парламенту законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності» (реєстраційний № 8170).
«Останнім часом збільшилася кількість повідомлень про «замінування», причому вибухівку начебто «закладають» в навчальних закладах, на вокзалах, ринках, в адміністративних будівлях, загалом там, де завжди є максимальне скупчення людей, — зазначає І. Шаров. — У таких випадках громадяни відчувають страх, незахищеність та дискомфорт. Особливу тривогу викликає той факт, що велика кількість злочинів відбувається за участі малолітніх, віком до 14 років, і більш старших підлітків. На хибні виклики виїжджають не лише співробітники міліції та МВС, а й СБУ, ДАІ, експерти-криміналісти, «швидка допомога» і представники інших служб».
У своєму законопроекті лідер фракції Народної партії пропонує внести зміни до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення, посилити санкції статті 259 Кримінального кодексу і збільшити штрафні санкції у статтях 183 і 184 Адміністративного кодексу. На думку парламентарія, це може посилити відповідальність за надання завідомо неправдивої інформації про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності та забезпечить належний контроль за виконанням рішень у таких справах.
Народний депутат пропонує збільшити розмір штрафу за «телефонний тероризм» — від 800 до 1600 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (тобто від 13 600 гривень до 27 200 гривень). У законопроекті також передбачено збільшити штрафи для батьків дітей і підлітків, які зателефонували до міліції і надали завідомо неправдиву інформацію, — від 10 до 120 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто до 2040 гривень. «Люди, які дестабілізують роботу організацій, міських служб, органів влади, транспорту повинні знати про те, що своїми безглуздими вчинками тероризують суспільство, нагнітають страх, часто піддають ризику життя людей, тому повинні розуміти, що держава строго каратиме за такі дії», — каже Ігор Шаров.
 Довідково
11 січня 2011 року до екстреної служби «102» надійшов телефонний дзвінок про замінування Верховної Ради, яке не підтвердилося. 12 січня СБУ встановила «телефонного терориста»: ним виявився громадянин Б., 1949 року народження, мешканець одного з селищ Коростенського району на Житомирщині.
28 січня 2011 року анонім повідомив про замінування школи №35 у Вінниці. Як з’ясувалося, до міліції телефонував 12-річний учень цієї ж школи.
9 березня 2011 року мешканець Донеччини повідомив про начебто замінування школи в селищі Ясинувате, щоб похвалитися перед дружиною.