Конфлікт між Львівською обласною радою та головою Державної митної служби України Ігорем Калєтніком може перерости в нове протистояння. Після численних звинувачень у функціонуванні контрабандних схем на кордоні, які прозвучали на сесії облради, до Львова направили нову комісію. Перевірятимуть діяльність Львівської митниці за останні 5 років.
У неділю в прямому ефірі телеканала «ЗІК» перший заступник голови Львівської облради Петро Колодій розповів, що після того, як депутати зайнялися митними постами, контрабандні потоки невідомі диспетчери направили через Ягодинську митницю. І навів приклад нової кадрової політики в Україні, мовляв, Волинською митницею керує колишній водій голови Державної митної служби України.
Почути іншу точку зору львів’яни не змогли. Виконуючий обов’язки начальника Львівської митниці Микола Харкавий на ефір не прийшов.
З’ясуванням стосунків із депутатами чомусь зайнялося тільки столичне начальство. Інформаційний та владний тиск на Львівщину виявився настільки потужним, що деякі місцеві генерали стали виправдовуватися, що не мали жодного відношення до затримання у Львові контрабандного вантажу в мільйон доларів — усе це «вибрики депутатів облради». Офіційні особи чогось побоюються і хочуть залишитися в тіні. На київських сайтах львівських депутатів стали називати «мафією». Так їх нагородили за боротьбу з контрабандними потоками через Львівщину. Депутатів дивує лише те, що не назвали справжніх контрабандистів із Мостиськ, які 20 років наживають величезні статки на кордоні.
Під час численних дискусій і звинувачень забули про головне. Ніхто навіть не згадує, що конфлікт розгорівся після затримання заступника начальника Львівської митниці Клавдії Кутикіної за хабар і побори з митників. Ніхто досі не хоче відповісти на основне запитання: «Для кого з керівників змін та митних постів 15 і 30 числа кожного місяця збирала стоси доларів Клавдія Кутикіна?» Ці кадри були відзняті прихованими камерами СБУ із санкції суду. Без покровительства зі столиці Кутикіна не могла збирати мзду. Це запитання залишається без відповіді. Поки на нього не знайдуть відповіді в Державній митній службі України та в СБУ, яка затримала Кутикіну, доти триватиме протистояння. Якщо очищатися, то всюди: і у Львові, і в Києві.