На вчорашньому засіданні Кабінет Міністрів розглянув низку важливих питань, зокрема стосовно допомоги тимчасово переміщеним особам, заслухав інформацію глави уряду про стан виконання наших зобов’язань і ухвалив деякі кадрові рішення.

Державна допомога. Українські громадяни, які підпадають під отримання пільг і субсидій, мають невідкладно звернутися в управління соціального захисту для оформлення державної допомоги. Про це заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. До речі, для виплати пільг і компенсацій для населення із державного бюджету уряд виділив загалом 8,8 мільярда гривень: «3,8 мільярда гривень уже використали, 5 мільярдів гривень є до кінця поточного року», — повідомив прем’єр.

Уряд України пропонує встановити державну допомогу тимчасово переміщеним особам на шестимісячний період: 884 гривні для непрацездатних та 442 гривні для працездатних за умови перебування на обліку в Центрі зайнятості з метою отримання роботи. «Загалом на сім’ю цифра не вище 2400 гривень», — повідомив прем’єр.

Він нагадав, що в нашій країні майже 350 тисяч тимчасово переміщених осіб. А Кабінет Міністрів, за словами глави уряду, приймає рішення про введення процедури реєстрації тимчасово переміщених осіб. Нині тимчасово переміщені особи, яким призначено окремо види державної допомоги, можуть отримувати цю допомогу в тих місцях, де на даний час проживають.

Арсеній Яценюк підкреслив, що уряд досяг домовленості із західними донорами щодо компенсацій витрат на виплати тимчасово переміщеним особам.

Військовий бюджет. Глава уряду не приховував: ситуація з бюджетом украй складна, оскільки урядовці діють «у фактичних умовах військового стану». За даними Арсенія Яценюка, держбюджет знову не отримав 2 мільярди гривень надходжень із Донбасу і «йде постійна тенденція з падіння сплати податків». За словами прем’єра, ситуація на контрольованих російськими терористами територіях у Донецькій і Луганській областях «має жахливий вплив на економіку загалом». «Усе зав’язано: «Укрзалізниця» отримує 40 відсотків доходів із Донецького і Луганського регіонів. Підірвані мости, дороги, немає доходів із перевезень, а отже, немає платежів у бюджет, немає платежів за заробітну плату, немає платежів за електроенергію і, значить, це просто вбиває українську економіку», — оперував невтішними фактами Арсеній Яценюк.

«Ми, як уряд, чудово усвідомлюємо всі ті проблеми, які мають люди: ціни, тарифи, курс. Пов’язано це з тим, що важко керувати економікою, коли на нашій території стоять російські танки, терористи і йде стрільба. Але керуємо, будемо далі керувати і будемо з цим справлятися», — підкреслив глава уряду.

Бездіяльність керівництва МОЗ. Уряд відсторонив від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я Олега Мусія та звільнив першого заступника міністра Руслана Салютіна (виконання обов’язків міністра охорони здоров’я покладено на заступника міністра охорони здоров’я України — керівника апарату Василя Лазоришинця). Причиною цього рішення стала систематична недозакупівля міністерством необхідних ліків та затягування тендерних процедур. За результатами розслідування Національної державної служби: із загального обсягу ліків, які повинна була купити держава, Міністерство охорони здоров’я придбало лише 25 відсотків.

Кабмін, як повідомляє департамент інформації та комунікацій із громадськістю секретаріату КМУ, звернувся до Генеральної прокуратури України стосовно розслідування бездіяльності керівництва МОЗ із закупівлі медичних препаратів.

Міжнародні зобов’язання. Україна, за словами Арсенія Яценюка, їх виконує. Кабінет Міністрів та НАК «Нафтогаз» почали погашати євробонди загальною сумою 1 мільярд 670 мільйонів доларів, повідомив глава уряду. Ідеться про євробонди, видані «Нафтогазу» раніше під державні гарантії. «Для нас довіра іноземних інвесторів і кредиторів украй важлива. Такий спадок нам прийшов, але нині ніхто не питає, хто брав борги. Усі тільки запитують, хто буде віддавати. Україна надалі виконуватиме всі внутрішні та міжнародні зобов’язання», — запевнив прем’єр.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ЦИТАТА

Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:

«У тому випадку, якщо людина хоче отримувати державну допомогу, вона повинна піти в Центр зайнятості, стати на облік із метою отримання роботи. Хочеш, щоб держава допомагала, — шукай і отримуй роботу. Хто не стає на облік, хто не шукає роботу, такому держава не може допомагати, тому що він сам собі не хоче допомагати».