Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна—Народна самооборона»:

— Влада обіцяла українцям краще життя і стабільність. Але стабільним протягом року було хіба що підвищення цін і зниження життєвого рівня. Уряд не може зробити людину багатою, але може зробити її бідною. Кабмін провалився буквально на всіх напрямах. Зокрема, українці з великою недовірою сприймають розповіді віце-прем’єра Сергія Тігіпка про те, як нібито поліпшиться ситуація з пенсіями після проведення так званої пенсійної реформи. Поки що видно лише один реальний наслідок — підвищення пенсійного віку, причому так зване громадське обговорення виявилося фікцією, думка суспільства уряд абсолютно не цікавить, він залишив старий розкритикований законопроект. А керівники Кабміну намагаються уникнути відповідальності та перекладають її один на одного за пенсійну реформу, за Податковий кодекс і за все наступне.
Анатолій КІНАХ, Партія регіонів:
— Фракція надає великого значення системній модернізації соціально-економічного та суспільного життя в нашій державі, що проголошено Президентом України. У програмі «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» передбачено реформування податкової, пенсійної та адміністративної систем, удосконалення земельних відносин, стимуляцію та розвиток підприємництва, науково-технічної та інноваційної діяльності, модернізацію інфраструктури та базових галузей економіки, адаптацію вітчизняного законодавства до європейських стандартів. Саме виходячи з інтеграції України в міжнародний простір, у парламенті створено міжфракційне об’єднання «Європейський вибір», яке має на меті об’єднати зусилля законодавчої та виконавчої гілок влади, експертного середовища з метою завершення переговорів та підписання у 2011 році угоди про асоціацію з ЄС, що включатиме створення поглибленої зони вільної торгівлі з ЄС.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Народна партія:
— Поділ громадян за соціальною значимістю на відповідні «касти» — неприпустима річ для демократичного суспільства. Чому допускаємо поділ суспільства — дискримінацію за віком? Перефразовуючи знамениту фразу, складається враження, що в нашій країні старшому поколінню надається виключно пошана, а не дорога. Та й пошана якась дивна, бо вона закінчується відразу, як справа доходить до грошей. Зараз говоримо не лише про тих, хто вийшов на пенсію. Обмеження за віком значно глибше. Відкрийте будь-який сайт пошуку роботи — першою вимогою до будь-якого пошукача є не знання, досвід роботи чи професійні досягнення, а вік. Кому спало на думку, що наступного дня після святкування 35-річчя людина різко втрачає всі свої професійні навики й одразу впадає у старечий маразм? Хто породив цей соціально-економічний комплекс роботодавця? Чому поширилося переконання, що зрілі люди не спроможні якісно виконувати свою роботу? І йдеться не лише про трудові права: дискримінація відбувається за всіма напрямами, починаючи від соціальних і закінчуючи побутовими.
Сергій СОБОЛЄВ, «БЮТ—«Батьківщина»:
— Проблема з хлібом на Луганщині, завезення для українців гречки, яка придатна лише для харчування худоби, фактично входження України в двадцятку країн, яким загрожує дефолт і якщо ще до цього додати появу кримінальних авторитетів, які розшукуються Інтерполом, — це найкраща картина, яка ілюструє, чим завершив рік своєї роботи уряд. Уже майже півроку наша фракція наполягає на тому, щоб негайно було приведено до реальних статистичних показників рівень інфляції у країні. Рівень інфляції щонайменше втричі вищий від 9 %, проголошених урядом. Фракція вимагає індексувати на реальний рівень інфляції заробітні плати і пенсії.
Тарас ЧОРНОВІЛ, депутатська група «Реформи заради майбутнього»:
— Основним пріоритетом є якнайшвидше завершення розгляду антикорупційного законодавства. Ми розуміємо, що саме прийняття закону про боротьбу з корупцією не є панацеєю. Необхідно розробляти серйозну програму дій, серйозні заходи, секторальні заходи боротьби з корупцією, тільки головне — мати на це політичну волю. Але треба також чітко розуміти, що без прийняття базового закону ця робота не зрушить з мертвої точки. А отже, не буде й сенсу проводити всі інші реформи.
Петро СИМОНЕНКО, Комуністична партія:
— Компартія пропонує комплекс надзвичайних заходів щодо забезпечення продовольчої безпеки країни. По-перше, невідкладно прийняти закон про основи продовольчої безпеки, яким передбачити введення державної монополії на зовнішню торгівлю продуктами. Ініціювати підписання угоди з країнами СНД про взаємодопомогу у разі несприятливих кліматичних умов і світової кон’юнктури. Відродити систему щорічної обов’язкової державної закупівлі за твердими цінами продукції сільського господарства. Запровадити мораторій на імпорт продовольства, що в достатній кількості виробляється в Україні. Прийняти закон про кооперативні сільськогосподарські підприємства, який би на державному рівні гарантував пільгове кредитування — під 5% річних. Забезпечити держфінансування потреб АПК у розмірі не менш як 10% видаткової частини бюджету, увести податкові канікули для підприємств АПК на п’ять років, мораторій на банкрутство сільгосппідприємств, продаж землі сільськогосподарського призначення.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.