Учора Конституційний Суд України (КС) оприлюднив рішення, яким визнав неконституційною ч. 3 ст. 25 закону «Про Вищу раду юстиції». Відповідно до зазначеного положення Вища рада юстиції (ВРЮ) мала право витребувати від судів копії судових справ, розгляд яких не закінчено, крім справ, розгляд яких відбувається у закритому судовому засіданні. 
Як зазначив КС у своєму рішенні, це положення фактично означає, що ВРЮ може перевіряти судові справи судів усіх рівнів та інстанцій до закінчення їх розгляду судами, а також давати оцінку процесуальним діям суддів щодо розгляду конкретної судової справи, хоча такі повноваження не передбачені Конституцією для цього органу і можуть здійснюватися тільки судами апеляційної чи касаційної інстанції. Тому витребування Вищою радою юстиції будь-яких матеріалів судової справи (оригіналів чи копій) має наслідком оцінку вчинених суддею процесуальних дій. Така оцінка до винесення ним остаточного рішення у справі є втручанням у здійснення правосуддя, що суперечить Конституції.
Водночас положення закону щодо можливості оскарження актів ВРЮ виключно до Вищого адміністративного суду та визначення дій, які є порушенням суддею присяги (ч. 1, 2 ст. 25, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 32),  визнано такими, що відповідають Конституції.