На українському ринку багато фальсифікату. Купити справжнє вершкове масло, справжній сир або морозиво нині нелегко, адже молочні ріки нашого харчопрому надійно закуті у пальмові береги. Молокозаводи активно закуповують пальмове та кокосове масло, яке використовують для заміни молочних жирів рослинними.
Місяць тому в ДП «Укрметртестстандарті» закупили і відправили до лабораторії кілька зразків згущенки. В одному з них молока не виявили взагалі.
— Як не було в нас нормального згущеного молока, так і немає, за деяким винятком, — підсумував на прес-конференції начальник центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» Володимир Семенович. — Хоча про це років п’ять говоримо. 
За його словами, згущене молоко товариства «Техмолпром» з міста Гадяча на 100 відсотків складається з рослинних жирів, «присмачених» консервантами — сорбіновою і бензойною кислотою і підфарбованих титановими білилами, які раніше використовували переважно в лакофарбовій промисловості.
Таку саму рецептуру використав для виготовлення згущенки й Ічнянський комбінат.
Охоче фальсифікують і вершкове масло. Із 17 зразків цього продукту, перевірених фахівцями «Укрметртестстандарт», жоден не відповідав вимогам нормативних документів. Зокрема, у придбаному на столичному ринку «Дніпро» маслі молочні жири на сто відсотків було замінено рослинними.
До Всесвітнього дня захисту споживачів в «Укрметртестстандарті» влаштували виставку неякісних товарів. Деякі з них випускають, попри сувору заборону органів державного нагляду.
— Так, херсонських споживачів досі годують хлібом «Тостовим» нарізним виробництва ТОВ Агрофірма «Хетеко», — відповідає начальник відділу держнагляду ДП «Херсонстандартметрологія» Лариса Бартків. — Під час маркування товару виробник скромно промовчав про використання штучного поліпшувача смаку, який нашими нормативними документами дозволено застосовувати тільки у виробах з низькоякісного борошна. Тут його бути не повинно.
На виставці представлені останні «досягнення» наших аграріїв: українські яблука з пестицидами (перевищено норми в 3,5 разу), трохи далі — свіжа петрушка з дурсбаном і виноград з метатіоном (кількість цих «отрут» теж «зашкалює»). Поряд — посуд зі шкідливого меланіну, дитячий одяг та харчування для малюків, яке може істотно  шкодити здоров’ю.
— Нехтувати права споживачів на якісні й безпечні товари недобросовісним виробникам дозволяє недолуге законодавство, — каже генеральний директор ДП «Укрметртестстандарт» Михайло Мухаровський. Зокрема, вимога за десять днів попереджати підприємство про майбутню перевірку практично зводить нанівець зусилля інспекторів.
— Малі підприємства на цей час або закриваються, або починають тимчасово виготовляти якісну продукцію, — пояснює М. Мухаровський. — Потім знову беруться за своє.
Цікаво, що випробування зразків сумнівної продукції найчастіше проводиться коштом приватних замовників, адже держава на це коштів не виділяє.
Обов’язкову сертифікацію харчових продуктів скасовано. Неефективний державний нагляд не може створити перешкоди на шляху неякісних продуктів до нашого магазину. Щоб за таких умов допомогти споживачеві зробити правильний вибір, фахівці пропонують запровадити добровільну сертифікацію, за бажанням виробника. В «Укрметртестстандарті» продемонстрували спеціальний знак, який у майбутньому можна буде побачити на товарах, що пройшли випробування в місцевих лабораторіях і отримали позитивний висновок фахівців.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.