Постанова Верховної Ради України

10 березня 2011 року минає 150 років від дня смерті, а 22 травня 2011 року - від дня перепоховання генія українського народу - Тараса Григоровича Шевченка.

З метою вшанування пам’яті великого сина України, видатного поета, художника, мислителя Верховна Рада України постановляє:

1. У 2011 році відзначити на державному рівні 150-річчя від дня смерті та дня перепоховання Тараса Григоровича Шевченка.

2. Кабінету Міністрів України забезпечити виконання плану заходів, передбачених Указом Президента України «Про заходи, присвячені 150-й річниці від дня смерті Т. Г. Шевченка та перепоховання його в Україні»            № 72/2010 від 27 січня 2010 року та Розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про підготовку та відзначення 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка та 150-річчя від дня його перепоховання» № 134-р від 27 січня 2010 року.

3. Міністерству фінансів України забезпечити належне фінансування ремонтно-реставраційних робіт у Національному музеї Тараса Шевченка в місті Києві.

4. Міністерству культури України забезпечити в Автономній Республіці Крим, усіх областях України, містах Києві та Севастополі проведення вечорів, організацію тематичних виставок, присвячених 150-річчю від дня смерті та дня перепоховання Тараса Григоровича Шевченка.

5. Рекомендувати:

Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 150-річчю від дня смерті та дня перепоховання Тараса Григоровича Шевченка;

Українському державному підприємству поштового зв’язку «Укрпошта» видати серію поштових марок, присвячених 150-річчю від дня смерті та дня перепоховання Тараса Григоровича Шевченка.

6. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України:

організувати показ тематичних теле- і радіопередач, присвячених життю і діяльності Тараса Григоровича Шевченка, та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 150-річчя від дня його смерті та дня перепоховання;

забезпечити видання ювілейного зібрання творів Тараса Григоровича Шевченка і збірки поетичних творів «Кобзар» та обов’язкове їх надходження до бібліотек.

7. Запропонувати Міністерству закордонних справ України розглянути питання про створення культурно-інформаційних центрів під назвою «Шевченкова світлиця» в місцях компактного розселення українців в інших державах.

8. Київській міській державній адміністрації розглянути питання про виділення місця для будівництва спецсховища рукописної спадщини Тараса Григоровича Шевченка та інших класиків української літератури з відділом реставрації рукописів на території Національного музею Тараса Шевченка в місті Києві.

9. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.

10. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України В. ЛИТВИН.

м. Київ,

4 березня 2011 року.

№ 3126-VІ.