Селекційно-генетичний інститут — Національний центр насіннєзнавства й сортовивчення — свою історію бере з 1912 року із селекційного відділу Одеського дослідного поля. У підпорядкуванні інституту — сім дослідних господарств загальною площею сільськогосподарських угідь 36 тисяч гектарів, у тому числі ріллі — 30 тисяч гектарів. Ці господарства, зокрема, стали об’єктом перевірки контрольно-ревізійного управління в Одеській області.
Загалом перевірили фінансово-господарчу діяльність 21 об’єкта, які перебувають у віданні Української академії аграрних наук (нині — Національної академії аграрних наук). За результатами ревізії встановлено фінансових порушень на загальну суму 50,4 мільйона гривень. Обставини, які призвели до порушень фінансово-господарчої діяльності, і ступінь відповідальності вчених-аграріїв вивчають правоохоронні органи.
У дослідному господарстві Селекційно-генетичного інституту «Андріївське», на думку ревізорів, порушувалися вимоги Закону України «Про насінництво і садивний матеріал». Протягом 2009 року та у січні—вересні 2010 року внаслідок переведення озимого і ярого ячменю основи еліти й супереліти в товарне зерно без вилучення й висновків інспекції з якості сільгосппродукції й без дозволу УААН дослідне господарство «Андріївське» недоотримало доходів на суму 486,3 тисячі гривень. У цьому ж господарстві без проведення тендера закупили комбайн КЗС 812-СХ і пальне до нього. Матеріали ревізії передано до Білгород-Дністровської міжрайонної прокуратури. У дослідному господарстві «Новосільське» не індексувалася заробітна плата в межах передбаченого законодавством прожиткового мінімуму. У результаті працівники недоодержали значну суму.
Серйозні порушення фінансової дисципліни фахівці облКРУ виявили в дослідному господарстві «Комунар» Одеського інституту агропромислового виробництва. А на Дослідній станції карантину винограду й плодових культур Інституту захисту рослин, а також в інженерно-технологічному інституті «Біотехніка» УААН закупівлі за державні кошти здійснювалися без тендерних процедур, що у свою чергу призвело до значних порушень у фінансовій діяльності.
Звичайно, судячи з результатів перевірки підрозділів Української академії аграрних наук, розташованих в Одеській області, фінансування наукової діяльності здійснювалося не в повному обсязі, передбаченому держбюджетом країни. Але інспекція показала, що якщо, образно кажучи, фінансування надходило струмочками, то витрачалися кошти річками.
Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.